Det finns otaliga varianter av chokladmousse. Man kan ta bort äggen och lägga till 1 dl vispgrädde (totalt 3 dl) och även smaksätta den med 3 msk starkt kaffe så blir det romersk chokladmousse. Vill man avstå från grädden kan man använda äggulor i basen och sedan vända ner styvvispad äggvita som lyfter moussen. Dekorera gärna med färsk mynta eller lakris.
Recept: Choklad Mousse, 3-4 port
Ingredienser:
- 200 g mörk choklad, minst 70%
- 2 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk rårörsocker eller 2 påsar stevia-plus
- 1/2 tsk malen kardemumma
- 1/2 apelsin, pressad saft och rivet skal
- jordgubbar
- 1-2 tsk Dr Sannas Gryningsblandning
Gör såhär:
Smält chokladen i vattenbad. Separera äggulor från vitor och rör ner äggulorna och den uppvispade grädden i den smälta och avsvalnade chokladen. Tillsätt socker. Smaksätt med kardemumma, gryningsblandningen, finrivet apelsinskal och någon matsked apelsinsaft. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i chokladsmeten. Låt helst moussen stå svalt några timmar före servering så smakar den mer. Servera gärna med en sås av mixade jordgubbar.
Mer recept & inspiration hittar du i Sanna Ehdins bok: Mat som läker: 140 recept som håller dig pigg, frisk och dämpar inflammationer