Är det någon skillnad mellan amerikanska Halloween och svenska Alla Helgonsafton? Vilken är en röd dag? Det är inte ovanligt att det uppstår förvirring kring de olika begreppen och datumen runt Halloween. För när ska man fira, och vad är det vi egentligen firar? Här reder vi ut skillnaderna – och ger också lite tips för en mer naturlig Alla helgons-högtid!
Högtiderna, datum och firande – checklista
Få klarhet kring begreppen – här listar vi skillnaderna:
1. Halloween
Halloween är en högtid som många förknippar med pumpalyktor och klassiskt ”bus eller godis”-firande i USA, men faktum är att högtiden faktiskt har sina rötter både i Skottland och Irland. Den kulturella genomslagskraften blev dock stor i USA när irländska invandrare tog högtiden dit på 1800-talet, och sedan dess firas Halloween alltid den 31 oktober i USA.
Men vad är det då vi firar? Enligt en gammal keltisk sägen ansågs de dödas själar återvända till jorden vid denna tidpunkt på året, varför man då klädde ut sig och med hjälp av de ljusupplysta pumporna skulle skrämma bort de onda andarna. Samtidigt som tillställningen var en kväll fylld av skräck var det dock också enligt keltisk tradition ett slags välkomnande av det nya året – med nya, ljusare tider. Därför är Halloween-firandet också präglat av glädje, fest och firande.
Halloween i USA infaller således alltid den 31 oktober, dagen före Allhelgonadagen (1 november). Allhelgonadagen är dock inget som firas i Sverige, då det avskaffats som helgdag och man istället har infört högtiden Alla helgonsdag som alltid infaller en lördag (mellan 31 oktober och 6 november).
2. Alla helgonsafton
Alla helgonsafton går att förknippa med Halloween (då det står för All Hallows Eve). Alla helgonsafton behöver dock inte infalla den 31 oktober enligt amerikansk tradition eftersom den alltid infaller dagen innan Alla helgonsdag (där datumet i Sverige varierar). I år infaller t.ex. Alla helgonsafton den 4:e november (en fredag).
Förvirringen består i att en del firar Halloween på svenska Alla helgonsafton (där datumet kan variera) medan en del anammar USA-datumet där halloween alltid infaller 31 oktober!
Just av denna anledning kan det uppstå en viss förvirring kring när Halloween ska firas – och det beror således på om man vill följa svensk eller amerikansk tradition.
3. Alla helgonsdag
Alla helgonsdag infaller i Sverige alltid på en lördag, dagen efter Alla helgonsafton. Denna dag innebär dock inget firande utan det är en kristen högtid där vi istället förflyttar fokus och ägnar tid åt att minnas och hedra våra närstående som gått bort. Helgdagen är därför en röd dag och det är vanligt att vi besöker kyrkogårdar där vi tänder ljus, minns och känner kärlek till våra närstående som lämnat jorden.
En bra kom ihåg ramsa är ”Bus på fredag, ljus på lördag”.
Spökliga halloween – så får du till ett mer naturligt firande!
Traditionellt halloween-firande kännetecknas som bekant ofta av godis och ordentligt sminkade ansikten – två med andra ord (ofta) ganska syntetiska komponenter.
Vi vill dock lyfta att det går att få till ett härligt och spökligt firande på en mer naturlig väg – prova t.ex. gärna vårt naturliga Halloween-godis du enkelt kan göra hemma.
Använd också gärna makeup som inte innehåller syntetiska ämnen, då kan du dessutom använda en skonsam ansiktsrengöring som milt rengör ansiktet. Just Halloween-smink kan annars ofta täppa till porerna om de innehåller syntetiska ämnen som huden inte känner igen – gör därför huden en tjänst genom att alltid välja naturligare alternativ!
Health & Happiness,
Dr Sannas