Sommarsäsongen närmar sig och det innebär också att det är hög tid att se över dina solskyddsprodukter! Här förklarar vi hur ett naturligt solskydd skiljer sig från vanliga solkrämer – och varför de också är ett särskilt bra val för miljön. Dessutom svarar vi på några vanliga frågor kring solskydd och reder ut allt ifrån hur du ska applicera det till varför en hög solskyddsfaktor inte alltid är lika med bäst.
Skillnaden mellan kemiska och naturliga solskydd
Naturliga solskydd är annorlunda uppbyggda än vanliga, kemiska solskydd. Här förklarar vi de främsta skillnaderna.
Kemiska solskydd (dvs. motsatsen till naturliga) ändrar solens strålning till att bli mindre skadlig för huden genom dess kemiska sammansättning. Forskning har flertalet gånger påvisat att kemiska solskydd är svårnedbrytbara av naturen, och i en publikation från Naturvårdsverket fastslås kemikaliska UV-skydd vara en av de vanligaste orsakerna till föroreningar i våra vattendrag.
Fysikaliska solskydd (naturliga solskydd) fungerar istället som ett partikelfilter på huden – som reflekterar bort de skadliga strålarna. Partikelfiltret består vanligen av den naturliga mineralen titanoxid eller zinkoxid – som båda är välbeprövade solskydd och som inte heller förorenar våra vattendrag. UV-filtret i Dr Sannas solskydd består av zinkoxid, som reflekterar bort skadliga UVA- och UVB-strålar. Solskyddet är utvecklat under flera år och innehåller endast naturliga, ekologiska och veganska ingredienser.
Naturligt solskydd – det skonsamma valet för miljön
Att välja en naturlig solkräm är således även ett snällare val för vår miljö. Faktum är att “vanliga” solskydd (som exempelvis innehåller kemikalien sulisobenzon) påvisats vara en av de vanligaste förekommande föroreningarna både uppströms och nedströms i våra avloppsvatten. Även renat vatten kan således vara en källa till punktutsläpp av föroreningar som dessa.
Att välja en miljövänlig solkräm är därför ett sunt val även för miljön, våra vatten och inte minst vattenlevande organismer. Även våra korallrev blir årligen hårt utsatta av kemiska solkrämer, varför en del naturliga solkrämer också utmärks som “coral safe” i regioner som dessa. Uppskattningsvis mellan 6000 och 14 000 ton (!) solkräm släpps årligen ut i områden med korallrev.
Högre solskyddsfaktor = bättre skydd?
En vanlig föreställning är också att ju högre solskyddsfaktor = desto bättre skydd. Så är dock inte alltid fallet – och låt oss reda ut varför!
SPF är ett mått på hur mycket du kan exponera dig i solen utan att bränna dig jämfört med om du inte hade haft något skydd alls. Faktum kvarstår dock att det är väldigt individuellt vilken exponering du tål – och att det kort och gott kan vara svårt att avgöra när det är dags att sätta stopp, med eller utan SPF.
Att vistas på stranden där det fläktar kan till exempel göra att det känns som att solen inte tar lika mycket, men du är väl säker för att du har en hög SPF? Kom ihåg att en väldigt hög solskyddsfaktor lätt kan inge en falsk trygghet att det är säkert att vistas i solen – och plötsligt har du kanske bränt dig.
Det bästa sättet helt att skydda dig mot solens skadliga strålar är faktiskt att använda kläder – som att ta med en extra långärmad skjorta eller en hatt som skymmer ansiktet. Ett klädesplagg i mörkare färg skyddar också bättre än ett plagg i ljusare färg och ju mer löst sittande och ju tätare tyg, desto bättre. Mellan klockan 11-14 är också solen som starkast. Ta då gärna en siesta och paus från solen, oavsett vilken grad av SPF du använder. Hur bra skydd SPF 30 respektive SPF 50 ger är också marginellt. Det viktiga är att du applicerar produkten tillräckligt ofta – och att du använder rätt mängd. Se längre ned under “Så applicerar du bäst ditt solskydd”.
Så skyddar Dr Sannas naturliga solskydd
Dr Sannas solserie består av naturliga, ekologiska och veganska ingredienser som effektivt och skonsamt skyddar dig mot solens UVA- och UVB-strålning. UV-filtret består av zinkoxid och innehåller inga nanopartiklar. Produkterna är vattenfasta och dermatologiskt testade, och innehåller flera naturliga ingredienser såsom jojobaolja vilket resulterar i en sammetslen känsla på kroppen.
Solskydden går både att använda på kroppen och i ansiktet tack vare dess naturliga och skonsamma formula. Här kan du läsa mer om vår solserie och dess skyddande, mjukgörande och återfuktande egenskaper.
Så applicerar du bäst ditt solskydd
Såhär applicerar du bäst ditt solskydd!
Mängden solskydd och hur ofta du applicerar är alltså viktigare än vilken solskyddsfaktor du har.
- Applicera alltid ditt solskydd innan du exponeras för sol
- Applicera ungefär en handfull solkräm jämnt över hela huden
- Kom ihåg att en mindre mängd solkräm sänker skyddet avsevärt. Snåla inte med solkrämen!
- Applicera regelbundet för ett upprätthålla skyddet. Ungefär varannan timma är en bra tumregel, och efter du har badat och torkat dig med handduk. Även om ditt naturliga solskydd är vattenfast kan du till exempel råka avlägsna det när du torkar dig.
Health & Happiness!
Dr Sannas