Här har vi tagit fram ett helt gudomligt gott recept som du kan bjuda nära och kära på med en smakkombination utöver det vanliga. Helt RAW, fritt från tillsatt socker, gluten och helt veganskt. Ett hälsosammare alternativ under helgen.
Ingredienser 6-8 personer (mindre men mättande bitar):
Botten:
2 dl valnötter
8 st färska dadlar
½ dl mandelmjöl
1 krm kardemumma
Rivet citronskal av 1 citron
1 nypa salt
Fyllnad:
10 st färska dadlar
½ dl smält kokosolja
1,5 msk kakao
1 tsk Gryningsblandning
1 tsk vaniljpulver
2 msk kaffe
1 nypa salt
Topping:
Här valde vi att toppa med härliga gojibär, physalis, blåbär, hallon och citronmeliss. Tips: Gojibären är en fantastiskt kombination ihop med choklad och citronskal och gör kakan mer knäckig.
Gör såhär:
-
Börja med att mixa valnötterna i en matberedare tills att de nästan blivit helt malda. Blanda sedan i dadlar, mandelmjöl, kardemumma, citronskal och salt. Mixa tills en fin och formbar deg har bildats.
-
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, eller på ett stycke bakplåtspapper och forma botten i valfri storlek. Se dock till innan att smörja pappret/formen med lite kokosolja. (I detta receptet gjordes en egen form på ca 15 cm i diameter.)
-
Ställ in kakbotten i frysen och låt stelna i 10 min.
Medan kakbotten stelnar till sig i frysen så är det dags att mixa ihop den goda fyllningen.
Lägg i dadlar, kokosolja, kakao, Gryningsblandning, vaniljpulver, kaffe och salt i en matberedare och mixa i ca 2 min tills en len och krämig chokladsmet har bildats. Bred ut smeten över kakan och ställ in i kylen i ca 10 min. Garnera sedan med kakan med toppingen. Enjoy!