Recept: mandelaprikoskakor
Från kapitlet gott och sött i Sanna Ehdins bok Mat som läker finns detta goda recept på mandelaprikoskakor som du bara måste prova! Välj själv om du vill göra kakorna söta eller veganska.
Du behöver:
Receptet ger cirka 25 stycken kakor
10 torkade aprikoser
1/2 dl vatten (eller sött vitt vin)
1 tsk fiberhusk (pulvriserat psylliumfröskal)
2 dl mandel
2 msk solroskärnor
1 dl pinjenötter
1 äggvita (kan ersättas med kikärtspad)
1 msk rörsocker (kan uteslutas)
1 lime, finrivet skal
Gör såhär:
- Klipp aprikoserna i bitar och blötlägg dem i kylskåp över natten, alternativt blötlägg dem i 50-gradigt vatten eller i sött vitt vin under en timme. Välj det tillväga gång sätt som passar dig bäst!
- Efter att de torkade aprikoserna har blötlagts blandar du dem tillsammans med fiberhusken och låter det svälla.
- Sätt ugnen på 150 grader. Mal sedan mandeln och solroskärnorna fint med en mortel eller i en mixer. Rör därefter ut mandeln och solroskärnorna med äggvita och en matsked rårörsocker om du önskar att få kakorna söta.
Rör sedan ihop smeten till en massa. - Rosta pinjenötterna snabbt under omrörning i mellanhet, torr stekpanna.
- När pinjenötterna är gyllene blandar du samman allt och river i lite limeskal, klicka sen ut smeten i 1 1/2 teskedstora bollar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda sedan kakorna mitt i ugnen, i cirka 25-35 minuter tills de har fått fin färg. Låt kakorna svalna någon minut och njut därefter av underbart goda mandelaprikoskakor!
Sugen på fler goda, enkla och hälsosamma recept? Få mer inspiration i Sanna Ehdins bok Mat som läker – 140 recept som håller dig pigg, frisk och dämpar inflammationer.
Hälsa & Kärlek
Dr Sannas