Allt mer uppmärksammas kemiska solkrämers effekter på miljö och människor. Redan våren 2017 skrev Svenska Dagbladets Ulla Karlsson-Ottosson en artikel om hur kemiska solkrämers uv-filter stör spermiers funktion. Det här är ett sammandrag ur SVD:s artikel “solkrämers UV-filter stör spermiernas funktion” från 2017-05-16. Länk till hela artikeln hittar du längst ner.
Sammandrag av artikeln “Solkrämers UV-filter stör spermiernas funktion”.
Kvaliteten på mäns sperma har blivit sämre de senaste årtiondena. Samtidigt visar ny forskning att uv-filter stör spermiernas funktion.
Mäns sperma innehåller långt färre spermier nu än för 70, 80 år sedan. Det har forskare vid det internationella centrumet Edmarc vid Rigshospitalet i Köpenhamn konstaterat. Resultatet backas upp av allt fler studier världen över. Samtidigt utreder forskarna om de kemiska uv-filter som tidigare kopplats till fortplantningsstörningar hos djur kan påverka spermiernas kvalitet.
– UV-filter är en i mängden av potentiellt hormonstörande kemikalier som vi är utsatta för men de har varit lite förbisedda av forskningen, säger Anna-Maria Andersson, forskningschef vid Edmarc.
Här ligger fokus på faktorer som kan störa mannens fertilitet. Som första forskningscentrum i världen beslöt man sig för att testa om mänskliga spermier påverkas av de kemiska uv-filter som är godkända för användning i solkräm i EU och USA.
Resultatet visade att 13 av 29 uv-filter påverkar spermierna på ett sätt som liknar det kvinnliga könshormonet progesteron. Hormonet är en viktig signalsubstans som hjälper spermier att hitta rätt i kvinnors fortplantningsorgan för att kunna tränga in i ägget.
– Konsekvensen kan bli att spermierna inte förmår befrukta ägget, konstaterar professor Niels Skakkebaeck som ledde studien.
Så snart ett ämne finns i blodet öppnas också möjligheten att det kan påverka kroppen.
– Dessutom har vi fått effekter när vi blandat små doser av olika uv-filter, där varje dos i sig inte stör sädescellerna. Det betyder att ämnena tillsammans kan ha en negativ påverkan även om de förekommer i väldigt låga koncentrationer – en så kallad cocktaileffekt, säger Anders Rehfeld.
Många solskyddsprodukter på marknaden i dag innehåller också en kombination av kemiska filter.
Nyligen gjorda mätningar visar att flera av de vanligaste uv-filtren finns i sädesvätskan hos unga män.
– Vi har inte hunnit analysera all data ännu. Därför vet vi heller inte om de ligger i nivå med dem som var för sig har visat effekter i labbet eller om vi kan förvänta oss cocktaileffekter, säger forskningschefen Anna-Maria Andersson.
Hela artikeln från Svenska Dagbladet kan du läsa här.
Dr Sannas Solkrämer
Läs mer om Dr Sannas naturliga, ekologiska solkräm här. Du vet väl att alla våra produkter alltid är veganska?
Njut av solen!
Hälsningar från Dr Sannas