Huden är kroppens största levande organ och vår skyddande barriär utåt. Avgaser, stress, sol och rökning är alla faktorer som bevisat kan sätta avtryck på vår hud, men även vanliga hudvårdsprodukter som innehåller kemikalier kan vara en källa till hudproblem eller hudirritation – men kan också ligga till grund för värre komplikationer än så. Här reder vi ut några vanliga kemikalier i hudvård du bör undvika och varför.
Kemikalier och hudvård hör inte ihop
Allt fler ifrågasätter vad de applicerar på sin hud – med allt rätt. Forskningen kring kemikalier i hudvårdsprodukter har intensifierats allt mer de senaste åren, och utöver att kunna skapa obalans i huden har flera kemikalier också visat sig vara direkt miljöstörande när de kommer ut i våra vattendrag samt misstänkt hormonstörande, allergifrämkallande och cancerframkallande.
Att vara medveten om vad man smörjer in sig med har därför aldrig varit viktigare, i takt med att medvetenheten kring innehållen i många vanliga hudvårdsprodukter har ökat.
Nedan listar vi sju kemikalier eller partiklar du bör vara uppmärksam på och undvika i din hudvård.
1. Mineraloljor
Mineraloljor (även kallat parrafin) är inte bara en förekommande ingrediens i många vanliga hudvårdsprodukter – det hittas också i t.ex. traditionella schampon och balsam. Oljan ska ge lyster och glans, men är ett komodogent dvs. tilltäppande ämne som därmed kan täppa till porerna och rubba balansen i huden. Huden kan också bli torr eftersom oljan inte har några naturligt fuktgivande egenskaper.
Varför används den då? Den är billig att tillverka – och den är syntetisk och härsknar inte.
Välj naturliga alternativ istället – HÄR hittar du vår stora guide till nyttiga och populära oljor i hudvård.
2. Parabener
Parabener är ett omdebatterat konserveringsmedel där EU under 2014 förbjöd vissa parabener på grund av att de var misstänkt allergiframkallande, hormonpåverkande och cancerframkallande. Flera parabener är dock fortsatt tillåtna – däribland methyl-, ethyl-, propyl- och butylparaben.
I naturen hittar vi antioxidanter med konserverande egenskaper. Visste du till exempel att vitamin C har konserverande egenskaper genom att PH-värdet ändras så att miljön blir sur? Detsamma gäller vitamin E som är en kraftfull antioxidant som gör att produkter inte härsknar.
3. Syntetiska lödderämnen – SLS
Syntetiska lödderämnen som SLS används bland annat i rengöringsprodukter inom hudvård för att ge den där löddrande effekten samt för att rengöra huden – men effekten har sina baksidor. SLS är starkt uttorkande och kan därför rubba fuktbalansen i huden, både så att huden blir torr eller att huden börjar överproducera talg som en kompensation på uttorkningen. Ingen höjdare i din rengöringsprodukt med andra ord.
Välj rengöring med mildare tensider istället, som olivsåpa och kokossåpa. Såpa är milt rengörande men samtidigt återfettande och återfuktande i och med att glycerin och vissa fettsyror behålls vid framställningen. Se gärna Dr Sannas milda ansiktssåpa.
4. PEG – Kemikalier i hudvård du vill undvika
PEG (polyethylene glucol) är ett syntetiskt emulgeringsmedel som ofta tillsätts som lösningsmedel eller konsistensgivare. PEG-ämnen är dock svåra att bryta ner och kan också lätt oxidera. Vid oxidation kan formaldehyd bildas, som i sin tur kan orsaka kontaktallergi och eksem.
EU:s kosmetikadirektiv reglerar halterna av konserveringsmedel och däribland formaldehyd i slutprodukten, men ingrediensen är fortsatt under lupp i olika studier.
5. Artificiella dofter
Väldoftande – men var försiktig med starka, artificiella sådana som kan orsaka kontaktallergi. Ibland benämns dofterna bara som “parfum” i innehållsförteckningen, medan EU reglerar de 26 “värstingämnena” som måste skrivas ut eftersom de anses problematiska ur allergisynpunkt.
För att vara på den säkra sidan – välj naturliga doftgivare som t.ex. grapefruktolja som har en naturlig, frisk och söt doft av citrus.
6. PFAS – Högflourerande ämnen
PFAS (på engelska PFC – också kallade evighetskemikalierna eftersom de är väldigt svårnedrytbara) används bland annat för att impregnera kläder och för att maten inte ska fastna i stekpannan. Dessa kemikalier hör därför inte hemma i dina hudvårdsprodukter – men vad gör de då där? De är vatten- och smutsavvisande, men hjälper också till att få en jämnare och lenare känsla i produkten.
För att undvika PFAS – välj alltid naturliga produkter och se upp för bland annat följande ämnen:
Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, och Polytef (PTFE).
LÄS MER: Detta är naturlig och ekologisk hudvård
7. Plastpartiklar
Visste du att det kan förekomma plastpartiklar i vanliga hudvårdsprodukter?
Mikroplaster är förvisso sedan den 1 juli 2018 förbjudet i kosmetika i Sverige (som är mindre än 5 mm i någon form) – och förbjudet gäller krämer som sköljs av eller spottas ut. Lagen gäller som sagt dock i Sverige och påverkar svenska aktörer, så det finns kryphål.
Välj alltid naturliga alternativ om du till exempel vill åt en exfolierande effekt – grön lera hjälper till exempel huden att få bort smuts och är både rengörande och återfuktande.
Allt huden behöver finns i naturen. Välj bort kemikalier för ditt och naturens bästa – Välj naturligt och ekologiskt.
Health & Happiness,
Dr Sannas