Rena, naturliga och nyttiga oljor har många fantastiska och välgörande egenskaper för vår hud. Oljor i hudvård har helt enkelt blivit populärt av en anledning - de har ett hälsosamt och naturligt innehåll, verkar för en excellent skin feel och jobbar för det vi alla vill åt; enastående resultat.

Här ger vi dig vår guide till fem nyttiga och populära oljor inom hudvård - och förklarar vilken hudtyp de passar extra bra för!

HAVTORNSFRUKTOLJA

Havtornsfruktolja ingår i vår ansiktsolja för torr och känslig hy . Havtornsoljan är därför en snäll (men också mycket effektiv) olja som innehåller flera antioxidanter - däribland betakaroten, provitamin A, vitamin E samt omega 7. Havtornsoljan verkar genom dessa antioxidanter bland annat för att förhindra torrhet, åldrad hud och rynkor; genom att stimulera nybildningen av friska hudceller. Havtornsoljan är också välkänd för att såväl förebygga som att motverka samt för att reparera solskador.

Havtornsoljan utvinns ur de bärliknande havtornsfrukterna, som växer längs bergs- och kustområden i främst Europa och Asien. Oljan har en stark, mörkröd eller orange färg och en rik doft. Det är en halvfet olja som är såpass snäll att den även i koncentrerad form lämpar sig runt de allra känsliga områdena i ansiktet, som runt ögonen.

Vem passar havtornsfruktoljan extra bra för?

Havtornsolja innehåller flera koncentrerade nyttigheter som skonsamt, men effektivt, kan förhindra och behandla hudproblem som särskilt den känsliga huden kan drabbas av. Just därför är havtornsolja ett extra lämpligt val för dig som har känslig hud, som till exempel lätt blir torr eller får utslag. Havtornsolja är också ett ypperligt val för den mer mogna huden, som behöver hjälp med att förhindra torrhet, rynkor och åldrad hud.

AVOKADOOLJA

Säg hej till drömoljan för torr hud! Ja, det kanske egentligen inte kommer som någon överraskning då de flesta av oss är välbekanta med avokadons krämiga formula (som bland annat innehåller omega-9, omega-7 och flera mättade fettsyror). Sin feta formula till trots är dock avokadooljan relativt snabbabsorberande - och samtidigt mycket fuktighetsbevarande och mjukgörande.

Utöver att vara en riktig fuktbooster innehåller avokadoolja också en hög andel av fytosteroler, lecitin, squalene och vitaminerna A och E - närande ämnen som främjar hudens elasticitet och cellförnyelse. Avokadooljan hittar du därför i vår ansiktsolja för torr och mogen hud. Traditionellt har avokadoolja också länge använts vid olika hudbesvär som torrhet, hudsprickor, hudinflammationer samt för att lugna och behandla solskadad hud.

Avokadooljan är, föga förvånande, grön till färgen och dessutom något mer trögflytande än t.ex. jojobaolja som också är närande och återfuktande olja. Avokadooljan skänker också, särskilt genom sitt rika innehåll av vitamin E, huden massvis med lyster. Perfekt för den torra och ”trötta” huden!

Vem passar avokadooljan extra bra för?

Avokadooljan är en fantastisk olja för den torra och mer mogna huden, som behöver rikligt med fukt och hjälp på traven med att reparera huden och stimulera cellförnyelse.

JÄTTENATTLJUSOLJA

Jättenattljusolja är en torr olja - som innehåller höga halter av GLA* som bland annat har en lugnande inverkan på huden. Jättenattljusolja används därför ofta för hud som är känslig och lättare blir irriterad. I vårt produktsortiment hittar du den i vår ansiktsolja för torr och känslig hud.

GLA:t i jättenattljusolja skänker också fin lyster till huden, samt hjälper till att skydda hudens barriär mot yttre påfrestningar. Jättenattljusolja har en lång traditionell användning för hormonrelaterade problem (t.ex. PMS) samt hudproblem (som även kan ha hormonell bakgrund. Den har t.ex. länge använts för att behandla akne, rodnad, eksem mm.)

Jättenattljusolja utvinns från fröna ur växten nattljus. Oljan som utvinns är riktigt len och behaglig mot huden - och den torra huden absorberar den snabbt.

*GLA, eller gammalinolensyra, är en omega-6 fettsyra som särskilt återfinns rikt i jättenattljusolja.

Vem passar jättenattljusoljan extra bra för?

Jättenattljusoljan är fantastisk för den torra och mer reaktiva huden. Har du hud som är känslig - som lätt får utslag, blemmor eller torra fläckar är jättenattljusoljan därför väl värd att prova.

CHIAFRÖOLJA

Chiafröolja hittar du i vår ansiktsolja för normal- och blandhy  samt i vår ansiktsolja för torr och mogen hud. Oljan innehåller den högsta halten av omega 3* av alla vegetabilier i världen (!) - ett ämne som stärker hudens barriär och som också ökar hudens förmåga att behålla fukt.

Chiafröolja ger huden mycket fin lyster utan att huden blir blank, varför den är idealisk för blandhy eller aknebenägen hy. Den balanserar således huden - och är dessutom mycket snabbabsorberande.

Chiafröolja utvinns ur kallpressade chiafrön. Det är en torr olja som omedelbart ger näring till huden; utan att tynga ner.

  • Omega 3 är en av de essentiella fettsyrorna som inte kan tillverkas själv av människan.

Vem passar chiafröoljan extra bra för?

Chiafröoljan är genom sin mer torra konsistens idealisk för hud som är benägen att bli fet, som t.ex. blandhy eller fet hy. Den är också perfekt för mer mogen hud då den utöver att återfukta och stärka hudens barriär dessutom främjar hudens elasticitet.

SVARTVINBÄRSOLJA

Svartvinbärsolja hittar du i vår populära och omtyckta Multikräm. Oljan har en  unik sammansättning av hudvårdande egenskaper och är, likt jättenattljusolja, en rik källa till GLA (omega-6-fettsyra) som bland annat bygger upp cellmembranens struktur och skyddar den mot yttre påfrestningar. Svartvinbärsolja är också rik på stearidonsyra (som tillhör omega-3-serien).

Just balansen mellan omega 3 & 6 är avgörande för en sund hud, inifrån och ut - och  svartvinbärsoljan är faktiskt en av de mer sällsynta plantoljorna som innehåller omega-6 och omega-3-fettsyror i ett optimalt fysiologiskt förhållande. Svartvinbärsoljan är med andra ord fettsyrornas optimum!

Svartvinbärsoljan är en torr olja som utvinns ur fröna i svarta vinbär. Den är mild, och väldigt skonsam mot huden.

Vem passar svartvinbärsoljan extra bra för?

Svartvinbärsoljan är utmärkt för den riktigt torra huden då sammansättningen av omega-3 & omega-6 utöver att återfukta även hjälper till att läka och reparera hudens barriärsystem. Svartvinbärsoljan fungerar dock även väl för fet och oljig hud då den i sin formula är en torr olja som återfuktar - utan att täppa igen porerna.

JOJOBAOLJA

Jojobaolja ingår i samtliga av våra ansiktsoljor - för torr & känslig hy, för torr & mogen hy samt för normal- & blandhy . En viktig anledning till detta är att jojobaolja till stor del består av gadoljesyra - en enkelomättat fettsyra som finns naturligt i huden och som efterliknar hudens eget sebum* väldigt väl. Jojobaoljan är således väldigt återfuktande - men utan att tynga ner eller täppa till. Detta just eftersom gadoljesyran i jojobaoljan efterliknar hudens eget sebum såpass väl; det blir helt enkelt ingen främmande ”struktur” för huden som kan täppa till porerna. 

Jojobaoljan ger dessutom huden en fantastiskt sammetslen känsla och innehåller även vitaminerna A och D - viktiga antioxidanter som ger huden fräsch lyster och som hjälper till att hålla huden frisk. Utöver det är jojobaoljan naturligt rik på almitinsyra, palmitolsyra, oljesyra och erukasyra. Detta är syror som verkar utslätande på huden och som även de motverkar uttorkning.

Vem passar jojobaoljan särskilt bra för?

Jojobaoljan är egentligen ett ”måste ha” för de flesta hudtyper - men passar extra bra för dig med lite fetare hudtyp eftersom den återfuktar utan att täppa till. (Ett vanligt ”misstag” för de med lite fetare hud är ofta att man inte vågar återfukta; men det handlar helt enkelt om att återfukta rätt.) Jojobaoljan är även väldigt skonsam och passar därför även dig med känslig hud.

Alla våra ansiktsoljor innehåller jojobaolja men i olika sammansättning - därför är det viktigt att du väljer rätt ansiktsolja för just din hudtyp. Läs gärna vår guide för att hitta rätt ansiktsolja!

*Sebum är ett annat ord för talg - en oljig substans som utsöndras från huden av talgkörtlarna. Underskott av sebum kan orsaka torr hud, överskott av sebum kan orsaka fet- och oljig hy.

MOROTSOLJA

Morotsolja förekommer i vår ansiktsolja för torr och mogen hy. Morotsoljan har nämligen, genom sina höga halter av vitamin A och E samt fytosteroler och squalene, fantastiska egenskaper som främjar hudens elasticitet. Hudens elasticitet försämras som bekant naturligt med åren (genom avtagande kollagenproduktion i huden) - varför morotsoljan är en underbar olja till den mer mogna huden.

Morotsolja är dessutom rikt på karotenoider (pigmentämnen) som skänker oljan en härlig färg och som dessutom ger en fin glow till huden. Ren morotsolja kan faktiskt användas för att ge huden en lätt solkysst look. I vår ansiktsolja avger den dock ingen färg - bara massor med lyster!

Morotsoljan innehåller dessutom höga halter av betakaroten, varför det också är en utmärkt olja att använda på solskadad hud. 

Vem passar morotsoljan särskilt bra för?

Som nämnts ovan är morotsoljan underbar för den mer mogna huden då den jobbar på djupet med att främja elasticiteten. Den kan dock absolut användas även av dig som är yngre, för att främja en sund hud.

KOKOSOLJA

Kokosolja ingår i flera av våra produkter för kroppen - i vår populära Multikräm med svartvinbärsolja, i vår handkräm med probiotika, i vår kroppskräm med probiotika och i vår fotkräm med ringblomsextrakt. Anledningarna till detta är många. Kokosolja är nämligen en otroligt lättabsorberande olja som har många mjukgörande och återfuktande egenskaper. Den klassas som en mycket fet olja (kokosolja innehåller flera mättade fettsyror) och lämpar sig därför extra väl till produkter för kroppen. Samtidigt är den otroligt mjuk och smidig och ger även en härlig pärlemoskimrande effekt på huden.

Kokosoljan är också naturligt rik på laurinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra - fettsyror som naturligt skyddar huden genom sina antimikrobiella egenskaper.

Ren kokosolja är såpass fet att den ofta används i ren form för att behandla allt från nariga läppar till torra knän och armbågar. Vår Multikräm med svartvinbärsolja  har dock tagit kokosoljans egenskaper i beaktning och är därför extra rik på denna olja. Upptäck gärna vår hyllade Multikräm här.

Vem passar kokosoljan särskilt bra för?

Kokosoljan är en fet olja och lämpar sig därför extra väl för dig med torr hud och särskilt till kroppen. Har du mycket fet hud, bör du dock vara någorlunda försiktig med kokosolja.

BAOBABOLJA

Baobabolja ingår i tre av våra produkter - i vår ansiktsolja för torr och mogen hud, i vår ansiktsolja för normal- och blandhud och i vår populära multicream med svartvinbärsolja. Den är av de främsta oljorna för att främja hudens elasticitet och innehåller dessutom alla tre omega fettsyror (3, 6 och 9). Dessutom innehåller baobabolja vitaminerna A, D, E och K, liksom dihydrosterkelsyra, malvalinsyra, arakidsyra, linolsyra, oljesyra, palmitinsyra och stearinsyra - samtliga ingredienser som verkar för en sund och återfuktad hud. Särskilt vitamin A och E är känt för att skydda huden mot fria radikaler, vilket kan orsaka ett för tidigt åldrande.  Det är inte för inte som baobabolja ibland kallas för ”anti-ageing-oljan”!

Baobabolja har en naturlig citrusdoft och en lätt gul ton och tränger lätt in i huden.

Vem passar baobaboljan särskilt bra för?

Baobaboljan är en underbar olja för den mer torra och mogna huden, men den fungerar väldigt väl till de flesta hudtyper. Den har exempelvis många lugnande egenskaper och passar därför även dig med känslig hud. Då oljan är ganska lätt passar den även dig med normal- till blandhy.

VATTENMELONKÄRNOLJA

Vattenmelonkärnolja ingår i vårt ansiktsolja för normal- och blandhy. Det är en lätt till halvtorr olja som är mycket snabbabsorberande av huden. Vattenmelonkärnoljan är särskilt känd för att vara rik på linolsyra - en syra som hjälper till att lösa upp smuts och orenheter i porerna. Utöver det innehåller vattenmelonkärnolja höga alter av fettsyrorna omega 3-6-9 samt även vitamin A, B och E. Krydda detta med mineralerna järn, koppar, kalium och magnesium - som skänker huden en fin lyster utan att den känns oljig eller fet.

Vem passar vattenmelonkärnolja särskilt bra för?

Då vattenmelonkärnoljan är en lättare olja (som dessutom hjälper till att lösa upp smuts och orenheter i porerna) är det en fantastisk olja för normal- till blandhud som kan ha problem med just detta.

———————————————————————————————————————————

Vi hoppas att du har fått massor med tips och inspiration om oljor i hudvård - och att du med denna guide har hittat rätt oljor för din ansiktsvård!

Du kanske också gillar ...

Om alla texter på drsannas.se
Alla råd, tips och rekommendationer på drsannas,se grundar sig på Team Dr Sannas egna erfarenheter och följs på egen risk. Vi reserverar oss för ev. faktafel. Vi rekommenderar alltid att du vid nedsatt hälsa uppsöker läkare och specialister. Vi hoppas att denna sida inspirerar till en fantastisk hud och ett friskare liv för alla besökare

Dela den här nyheten:

×

Kundvagn

Handla för 500.00 kr mer så bjuder vi på frakten!