Under hösten och vintern följer ofta en ökad känsla av trötthet och orkeslöshet. I vår artikel om just vintertrötthet beskriver vi också fem olika anledningar till varför du kan känna dig extra trött under den här årstiden. Här ger vi dig nu fem träffsäkra tips för att bli pigg och få mer energi under den mörkare delen av halvåret!

1. Intag av D-vitamin

Solen är vår största källa till D-vitamin, ett hormon som sedan länge har bevisats är starkt sammanlänkat till vår upplevda energinivå. D-vitamin är tyvärr inte heller ett hormon som kroppen kan lagra så länge ”för sämre tider”* (för oss nordbor - den mer solfattiga delen av året) vilket gör att många kan lida brist på denna vitamin under vinterhalvåret.

Att solen står såpass lågt som den gör i Norden gör dessutom att den bara är tillräckligt stark för att det ska kunna produceras D-vitamin under några få timmar per dag.

Som ett brev på posten kommer därför ofta en känsla av just minskad energi och ökad trötthet när vi utsätts för mindre solljus. Men häng inte läpp - det går att bli pigg! Se till att försöka fånga det solljus som går under dagarna för att få mer energi. 15 minuter direkt exponering för solen är en vanligt förekommande riktlinje för att vi ska i kunna producera tillräckligt med D-vitamin som håller i några dagar.

Lider du dessutom av sömnproblem finns det dessutom olika studier som undersökt sambandet mellan solljus och sömn. Särskilt tydligt är sambandet som beskriver att  de som utsätts för solljus tidigt på dagen (morgonljus) har lättare för att somna på kvällen. 

Kom också ihåg att du även får D-vitamin genom maten. Fet fisk som lax, sill och makrill är mycket rikt på D-vitamin, liksom mjölkprodukter. Ägg och kött innehåller även det en hel del D-vitamin.

Du kan också komplettera med ett D-vitamin-tillskott från hälsokosten.

Kort och gott: försök att fånga den sol som finns under dagen (kom gärna ut en sväng på lunchen!) och se över om du kan göra små justeringar i din kost för att få i dig mer D-vitamin även den vägen.

* Hur länge vi kan lagra D-vitamin finns det olika studier kring (personlig variation förekommer) men en vanlig riktlinje är några veckor.

2. Sänk dina krav och prioritera om

Deadlines, möten, tidiga uppstigningar på mornarna och en fullspäckad kalender - vardagen för många så fort vi vinkat adjö till sommaren och semestern.

Men behöver det verkligen vara så? Ofta skiljer sig sommarens kravlösa veckor radikalt från hur vi lever våra liv på hösten och vintern - för att vi tillåter det att vara så. Självklart finns det en del måsten som är svåra (eller omöjliga) att rubba på - men avsätt gärna en timma för dig själv för att på riktigt se över din vardag.

Hur skulle den kännas om du rensade bort hälften? Lek med tanken och ta bort allt. Börja därefter lägga pusslet på nytt. 6-8 timmar sömn, 8 timmar jobb och 7-8 timmar fritid inklusive vardagsaktiviteter (pendling till och från jobb, laga mat, städa, tvätta etc.). Rensa och bli pigg!

Du lär ganska snart inse att timmarna du har att röra dig med inte är obegränsade.

Hur vill du spendera din tid? Våga välja om! Se detta som en fantastisk möjlighet att välja på nytt, och inte som en jobbig begränsning. Det är hur du fyller (och inte fyller) din tid som räknas. Tänk om du hade en värdefull timma per dag där du kopplade bort allt. Kanske skulle du uppleva en inre frid som du aldrig har känt innan för att timmarna på något sätt har runnit ur händerna på dig (när du multitaskat och burit på en känsla av otillräcklighet).

Våga säga nej och rensa även bland roliga saker (fear of missing out, FOMO, är ett nytt begrepp för detta).Var snäll mot dig själv. Du behöver inte gör allt på en och samma gång. Lägg ett livspussel som innehåller luft - tid för återhämtning, vila men också spontana infall.

Utvärdera det efter 3 månader. Vill du göra något annorlunda? Du har makten över ditt liv - se det som en underbar tillgång till att kunna utforma och omforma ditt liv precis som och när du vill.

3. Rör på dig - gärna i den friska luften

Att röra på sig är även det vetenskapligt bevisat för att få mer energi och minskad trötthet. Det viktiga är här att få till den dagliga rörelsen för att bli pigg. Svettiga pass på gymmet i all ära - men hur vore det om du hoppade av bussen tre hållplatser innan jobbet och promenerade sista vägen? Eller om du och en kollega tog det där mötet över en promenad istället - och samtidigt passade på att fånga lite solljus?

Det kan kännas motigt att röra på sig när orken tryter. Likaså är det jobbigt att i början etablera en ny vana. Ganska snabbt kommer du dock märka att du får mer energi och att du generellt blir mer pigg. Det tar ofta 21 dagar för att etablera en ny vana; varför inte göra det till en rolig grej tillsammans med en vän eller familjemedlem?

Många bäckar små fungerar också - kanske kan du få till 10 minuters träning på morgonen, 20 minuter på lunchen och 10-15 minuter på kvällen?

4. Ring en vän och få mer energi

Att isolera sig är sällan bra för vårt välmående. I vår artikel om just vintertrötthet kan du läsa mer om detta. Under sommaren är vi ofta mycket bättre på att komma ut och träffa människor - just för att vädret bjuder in. Mådde du bra av det? Fortsätt med detta! Det blir ofta så naturligt att vi stänger dörren så fort det blir mörkt och kallt, men bara att ringa en vän eller att ses en kort stund kan göra under för att du ska få mer energi.

5. Stressa ner och andas rätt

Stress hänger ihop med måsten och krav (upplevda som faktiska). Och stress gör ofta att vi andas fel - kort, hastigt och med öppen mun. Det gör att syresättningen till kroppen blir sämre och att vi inte bara blir stressade, utan också tröttare och mår sämre.

Ta därför en kort stund för att se över ditt andningsmönster. Långa, djupa och fina andetag genom näsan är korrekt andning enligt många traditioner världen över.  Öva gärna detta en stund per dag - varför inte på morgonen för att också sätta en bra ton för dagen?

Att meditera är också ett annat bra tips för att komma ner i varv och på riktigt låta hjärnan vila. Det kan kännas utmanade att komma igång med meditation, och för den som är riktigt rastlös kan bara tanken på att sitta ner och ”göra ingenting” göra en skräckslagen. Prova då gärna att göra en kort stund av yoga asanas eller lyssna på en guidad meditation, det finns idag många olika meditations-appar och brukar för de flesta vara mycket lättare att fokusera på.

Majoriteten av de som börjat meditera brukar ganska snabbt inse vilken skön utrensning och nystart det är för kropp, sinne och själ som rensar ut såväl dåliga tankar som inre stress. Du får helt enkelt tillgång till mer energi - som gör dig pigg.

Vi på Dr Sannas hoppas att du fått många härliga idéer, tips och tankeställare som inspirerar dig till ett liv och en vardag fylld med mer energi!

Du kanske också gillar ...

Om alla texter på drsannas.se
Alla råd, tips och rekommendationer på drsannas,se grundar sig på Team Dr Sannas egna erfarenheter och följs på egen risk. Vi reserverar oss för ev. faktafel. Vi rekommenderar alltid att du vid nedsatt hälsa uppsöker läkare och specialister. Vi hoppas att denna sida inspirerar till en fantastisk hud och ett friskare liv för alla besökare

Dela den här nyheten:

×

Kundvagn

Handla för 500.00 kr mer så bjuder vi på frakten!