Många av oss kan säkerligen känna igen oss i att hösten och vintern medför en ökad känsla av trötthet – och orkeslöshet. Ofta kan det också slå till ganska snabbt. Var tog all den där härliga, livliga energin vägen som vi hade under sommaren? Lediga dagar är ett minne blott; men vänta – det är ju dessutom NU vi ska känna oss som mest pigga och ha tid för jobb, aktiviteter och allt det där produktiva som ofta följer med hösten och vintern. Begreppet vintertrötthet har kommit till av en anledning. Och du är inte ensam! Här listar vi ett antal olika orsaker som naturligt förklarar varför vi kan känna oss tröttare under just hösten och vintern.
1# Brist på solljus
Det finns idag flertalet olika studier som beskriver sambandet mellan trötthet – och bristen på solljus. Solen är, som säkert är bekant för många, vår största källa till D-vitamin; och brist på denna vitamin kan orsaka flera olika symtom – däribland trötthet och orkeslöshet.
För oss som bor på det nordiska halvklotet, där bristen på solljus ofta är oerhört märkbar under hösten och vintern, är det därför inte konstigt att vi kan känna oss trötta och lida brist på energi under denna period. Detta då det alltså finns ett tydligt samband mellan brist på D-vitamin och trötthet.
2# Ökade måsten och krav – på ”fel sida av året”
Vi lever idag i en form av prestationssamhälle där vi förväntas prestera på topp oavsett årstid. Paradoxalt nog kommer de flesta måsten och kraven direkt efter semestertiderna när vi går mot mörkare tider – då vi rent fysiologiskt (relaterat till punkt ett) har en större benägenhet att känna oss trötta och orkeslösa (vintertrötthet). Jämför detta med dåtidens bondesamhälle. Förr i tiden var arbetstopparna under den ljusare delen av året. Nu är det tvärtom!
Kombinationen av en mörkare årstid och fler måsten och krav är således även det en tydlig anledning till att du kan känna dig tröttare och mer energilös under hösten och vintern.
Läs vår artikel Bli pigg – 5 tips för mer energi och ork
3# Soffan lockar mer än löpturen
Sommar, sol, långa promenader och kanske uppfriskande löpturer. Regn, rusk, mörker och ett gymkort som dammar skamset i plånboken – detta behöver naturligtvis inte vara verkligheten för alla; men generellt sett vistas många mer inomhus under hösten och vintern vilket per automatik leder till att vi därigenom blir mer stillasittande.
När vi är som mest trötta och det dåliga samvetet pockar på är vi kanske också som minst motiverade till att röra på oss. Vi är ju, just det, trötta.
Men – sambandet mellan ökad fysisk aktivitet och minskad trötthet har sedan länge påvisats i flertalet studier.
En ond cirkel uppträder alltså ofta genom en låg motivation till att röra på sig – till det som faktiskt kan råda bota på tröttheten (fysisk aktivitet). Vi har alltså ännu en anledning till vintertrötthet!
4# Instängd = vintertrötthet?
Huruvida just du får energi av att umgås med människor eller att spendera tid själv är (precis som med mycket annat) väldigt individuellt, men en hög grad av social isolation har även det i vetenskapliga studier gått att koppla till ökad trötthet.
Kom också ihåg att det är skillnad på upplevd ensamhet och faktisk ensamhet. Du kan som nämndes ovan vara själv men känna samhörighet till andra människor (och också vara med andra människor men känna dig ensam). Prova dig fram och se vad som fungerar bäst för dig – flera små förändringar kan i många fall göra stor skillnad.
5# Vi stressar – och andas fel
Varför är jag så trött? Bara ens fysiska tillstånd kan göra en stressad! Lägg där till flera stressande parametrar som mycket att göra på jobbet, regn, rusk och mörker. Vintertröttheten är åter igen ett faktum. Ett faktum som ”bara det” kan leda till ökad stress, och när vi stressar, då andas vi ofta fel. Vi andas kort och hastigt och med öppen mun, paniken sitter i halsen.
Genom rätt andning kan du dock stimulera blodcirkulationen och syresättningen i kroppen – vilket ger oss en lugnare hjärna – vilket per automatik ofta leder till mer energi.
Andas rätt gör du genom att öva på näsandning som letar sig djupt ner i buken. Långa, fina och djupa andetag genom näsan med andra ord.
——————————————————————————————————————————————————
Att vara vintertrött är inget konstigt. Tvärtom, det är många som lider av vintertrötthet; och ofta tyvärr också i tystnad. Genom att vara mer accepterande mot dig själv och att framför allt sänka kraven under denna mörkare tid på året lyfter du dock en stor tyngd från dina egna axlar.
Försök att slappna av och vara mer tillåtande mot dig själv – kom ihåg att det i slutändan är vi själva som sätter våra egna krav och förväntningar.
Läs vår artikel Bli pigg – 5 tips för mer energi och ork här.
Varma hälsningar från oss på Dr Sannas!