Förra året finansierade Kostfonden utformningen av en studie av kost vid typ 2-diabetes. Projektet involverar forskare i fem olika länder och målet är att genomföra Europas största studie hittills på området. Kostfonden satsar nu ytterligare 800 000 kronor i projektet. Bild och nedanstående delar i artikeln är hämtad från kostfonden.se 2019. Tack Kostfonden för detta initiativ!
Kostfonden berättar att det anslag som Simon Dankel, forskare vid Institutionen för klinisk forskning vid Universitetet i Bergen, fick förra året har möjliggjort planeringen av Europas största studie hittills av kost vid typ 2-diabetes: projektet CARBCOUNT.
Tack vare anslaget kunde forskare från Sverige, Danmark och Norge träffas i Stockholm för att börja dra upp linjerna för studien. Sedan växte projektet och till det andra mötet i november kom även forskare från Skottland och Tyskland.
Målet är att bota typ 2-diabetes
I många tidigare studier av kost vid typ 2-diabetes har det främsta syftet varit att få bättre kontroll på deltagarnas blodsocker. I det här projektet siktar forskarna högre: de vill få sjukdomen att gå tillbaka. Deltagarna ska få ett normalt blodsocker, utan medicinering.
– För att kunna undersöka om detta går behövs en stor studie. Därför är det väldigt bra att forskare från fem olika länder går ihop, säger Simon Dankel.
Två olika kostbehandlingar ska jämföras mot varandra. Den ena är en strikt lågkolhydratkost. Deltagarna kommer att få äta hur mycket de vill, men ska under de tre första månaderna begränsa den dagliga mängden kolhydrater till maximalt 30 gram. Sedan får de börja äta lite mera kolhydrater, maximalt 30–80 gram per dag.
Den andra gruppen kommer att få måltidsersättning och en extrem kalorirestriktion, 825–853 kcal per dag, under tre månader. Sedan lottas deltagarna i denna grupp till att antingen äta en strikt lågfettkost eller en strikt lågkolhydratkost under studiens resterande tolv månader. Målet under denna fas är att bibehålla viktnedgången.
Kan blodsockret normaliseras utan viktnedgång?
En extrem kalorirestriktion har nyligen visat sig kunna reversera typ 2-diabetes. I mars i år publicerade en av forskarna i projektet, Michael Lean, professor i humannutrition vid universitetet i Glasgow, resultaten från den så kallade DIRECT-studien, som har rönt stor uppmärksamhet. Viktnedgången ledde till att en stor andel av deltagarna reverserade sin sjukdom och efter två år hade 36 procent fortfarande ett normalt blodsocker, att jämföra med 3 procent i kontrollgruppen som fick konventionell behandling.
– Nu vill vi undersöka om en lågkolhydratkost, med ett mer normalt intag av mat, som kanske fler orkar hålla under en längre tid, kan ge samma goda effekt, säger Simon Dankel.
Den hypotes som forskarna har är att en strikt lågkolhydratkost kan sänka blodsockret utan att deltagarna behöver gå ner lika mycket i vikt.
LÄS MER: Fler artiklar på Dr Sannas Hälsotips
Här kan du också läsa hela artikeln på Kostfonden.