Stillhetens och dagdrömmandes kraft är helt underskattat. Din kreativitet är som bäst när ditt sinne (tankar) är ofokuserade och du går på ”tomgång”. Forskning visar att människor blir mer kreativa efter att de lägger tid på att dagdrömma eller låta sina tankar vandra. Extra bra är att göra långpromenader – utan din mobil – som en del av din dagliga rutin. För ju mer vi släpper tankarna fria, desto högre och bättre kan de skapa! Detta är ett utdrag ur bloggen www.ehdin.com av Dr. Sanna Ehdin och kan läsas i sin helhet via i länken nedan.

Många tror att nyckeln till kreativitet är ångest, men snarare visar forskning att de största genombrotten med nya tankar oftast kommer efter man har kopplat av helt.

Att växla mellan lätta och svåra uppgifter är det mest främjande för resultatet, än att bara stånga med en krävande uppgift hela tiden. Psykologiprofessor Jonathan Smallwood vid UC Santa Barbara fann att när människor lär sig en utmanande uppgift så presterar de bättre om de först arbetar på en lätt uppgift, som främjar att tankarna vandrar fritt. Därefter går man över till den svårare, vilket då går mycket lättare för man är ”uppvärmd”.

Tanken är att balansera linjärt tänkande, som kräver intensiv fokus – med kreativt tänkande, som utgår från en ledig känsla. Växling mellan de två lägena är optimalt för bra, uppfinningsrikt arbete.

Läs om hur Adaptogenen Sibirisk Ginseng påverkar vår energi.

Problemet är att många av oss kan gå hela dagen utan att sätta vår hjärna på tomgång. På jobbet analyserar vi intensivt problem, organiserar data, skriver alla aktiviteter som kräver fokus. Under fritiden fördjupar vi oss i våra telefoner samtidigt som vi köar i matbutiken eller förlorar oss i olika TV-serier i timmar.

Ett par sätt att öka din kreativitet:

  1. Gå en lång promenad utomhus– utan din mobil – och gör det gärna till en del av din dagliga rutin. En studie i Journal of Experimental Psychology fann att personer som gick på dagliga promenader hade mycket högre poäng på tester i kreativt tänkande än människor som inte gick. Dessutom gav dessa utomhusvandringar många fler nya, expanderande kreativa idéer än människor som gick på löpband inomhus!
  2. Kom ut ur din komfortzon. I stället för att fokusera exklusivt på ditt fält och din specifika arbetsuppgift, börja lära dig en ny färdighet eller gå en kurs. Res till nya platser och umgås med människor utanför din bransch och din vanliga ”betesfålla”. Forskning visar att vidga och variera dina erfarenheter, så breddas även ditt tänkande – vilke hjälper dig att komma fram till innovativa lösningar.

Läs hela bloggen av Dr. Sanna Ehdin på www.ehdin.com

Du kanske också gillar ...

Om alla texter på drsannas.se
Alla råd, tips och rekommendationer på drsannas,se grundar sig på Team Dr Sannas egna erfarenheter och följs på egen risk. Vi reserverar oss för ev. faktafel. Vi rekommenderar alltid att du vid nedsatt hälsa uppsöker läkare och specialister. Vi hoppas att denna sida inspirerar till en fantastisk hud och ett friskare liv för alla besökare

Dela den här nyheten:

×

Kundvagn

Handla för 500.00 kr mer så bjuder vi på frakten!