Visste du att vår hud börjar åldras så tidigt som vid tjugo-trettio års ålder? Här redogör vi för vad åldrande hud innebär och vad som faktiskt sker i huden när den övergår till mogen hy.
Tre tecken på åldrande hud
Låt oss inleda med tre tecken på åldrande hud. För visst är det sjävklart så att vår hud inte åldras över en natt – det är snarare en serie av små, små förändringar i hudens tre olika lager som så småningom yttrar sig genom en mer mogen hy.
De tre olika tecknen man brukar tala om är: fina linjer och rynkor, volymförlust och minskad densitet (densitetsförlust).
1) Fina linjer och rynkor
Fina linjer och rynkor är ofta det första tecknet på åldrande hud och det många försöker ”förhindra” eller bli av med när ålderstecknen väl har synliggjorts på huden. Oftast uppstår fina linjer och s.k. ”kråksparkar” först i ögonvrån och senare i pannan och mellan ögonbrynen.
Läs mer: här hittar du allt om Dr Sannas Ansiktsvård.
Visste du att…?
Till en början syns oftast de fina linjerna och rynkorna bara när vi rör ansiktet (de uppstår där huden veckar sig) – det kallas då för dynamiska rynkor. Med tiden övergår många av dessa till permanenta rynkor, dvs. de syns även när ansiktet är avslappnat.
Att vi får fina linjer och rynkor beror bland annat på att hudens kollagenproduktion* i mellanhuden (dermis, även kallat läderhuden) med åldern börjar minska, vilket normalt sker i 25-30 års åldern. I överhuden (det översta lagret, också kallat epidermis) minskar även talgproduktionen och innehållet av hyaluronsyra** vilket gör vår hud mer torr och sträv. Även detta är således bidragande faktorer till att mer framträdande linjer och rynkor lättare kan uppstå. En mer mogen hy börjar ta form.
PSST – Läs gärna vår artikel om torr och känslig hy som också tar upp och beskriver hudens tre olika lager.
* Kollagen är ett fiberprotein och det ämne i vår hud som gör den fyllig, elastisk och återfuktad. I hudens mellersta lager (överhuden, även kallat dermis) sker den mesta av vår kollagenproduktion.
** Hyaluronsyran är en fuktbindande sockermolekyl som finns naturligt i huden. Hyalyronsyra fyller ut utrymmet mellan kollagen- och elastintrådar (en slags gelmatrix).
2) Volymförlust
Volymförlust i huden är ett mer djupgående tecken på en åldrande hud. Precis som namnet avslöjar innebär det att vår hud tappar i volym. Tänk dig att du pressar fingret mot en mjuk boll som snabbt återställer sig, eller de där rosiga ”äppelkinderna” som en ungdomlig hud ofta har. Volymförlust är motsatsen till detta. Huden blir slappare och kinderna blir ofta plattare. Ansiktet kan också upplevas som ”hängigt”.
Då volymförlust är ett mer djupgående tecken på åldrande hud är det också ett ackumulerat resultat av en förändring i samtliga av hudens tre lager (överhuden, mellanhuden & underhuden). I underhuden (som i huvudsak består av fettceller, särskilda kollagenfibrer & blodkärl) är det t.ex. främst nedbrytningen av de fettlagrande cellerna som bidrar till den synliga volymförlusten. I mellanhuden är det minskning av kollagen och elastin*** som bidrar till volymförlust.
*** Elastin är ett protein som låter olika typer av vävnad återgå till normal form (likt jämförelsen med att pressa fingret mot en mjuk boll som antar samma form efteråt).
3) Minskad densitet – densitetsförlust
Minskad densitet är ett tredje tecken på mogen hy, som innebär att hudens elasticitet försämras. Densitetsförlust beror faktiskt till stor del på en förändring mellan de olika hudlagren – och främst mellan överhuden (epidermis) och mellanhuden (läderhuden eller dermis). Epidermis får t.ex. fukt från läderhuden genom särskilda papiller (blodkärl). Ju äldre vi blir, desto större blir avståndet mellan papillerna och därmed svårigheten att överföra näring till epidermis. Resultatet? Minskad densitet som gör att huden känns tunnare, mindre elastisk och att rynkor också blir djupare (då huden inte lika lätt kan upprätthålla samma form). Vi får en väsentligt mer åldrande hud.
Densitetsförlust uppkommer ofta senare, normalt först vid klimakteriet hos kvinnan. Här spelar således hormonella förändringar i kroppen stor roll.
Läs också: Dr Sannas Närande Ansiktskräm – en intensivt närande ansiktskräm som främjar hudens elasticitet och skyddar mot uttorkning.
Faktorer som bidrar till en åldrande hud
Hur tidigt vår hud åldras och antar formen av en mogen hy beror på flera olika faktorer – såväl inre som yttre.
Inre faktorer som påverkar hudens åldrande är exempelvis genetiska anlag och etnicitet. En ljusare hud har t.ex. tendens att åldras tidigare än en med mörkare hudton. Torrare och känsligare hudtyper åldras i regel också snabbare än de med fetare hud.
Yttre faktorer som bidrar till en åldrande hud är framför allt solen, luftföroreningar, rökning, näringsfattig kost och avsaknad eller ”dålig” hudvård som ger bristfällig rengöring och vård.
Framför allt är det yttre faktorer i form av fria radikaler som bryter ner vår hud, som skadar cellstrukturerna och som ger synliga förändringar på huden – exempelvis i form av pigmentfläckar. Sol, rökning och avgaser är tre exempel på sådant som kan orsaka fria radikaler. Fria radikaler behöver inte ge direkt yttre påverkan, men om vårt naturliga försvar mot fria radikaler – antioxidanter – inte klarar av att hantera dessa uppstår oxidativ stress. Det är oxidationen, eller den oxidativa stressen, som påfrestar vår kropp, inklusive vår hud.
Avslutningsvis vill vi säga ett par ord om mogen hy – och det är att en åldrande hud är fantastiskt vackert, vårda den väl med kärlek och omsorg, inifrån och ut.
Hälsa & Kärlek
Dr Sannas
Tips! Ge mogen hy näring, fukt och aktiva ämnen som främjar elasticitet och stramare hud. Här hittar du Dr Sannas hudvårdsprodukter för mogen hy.