Besväras du av torr hud och känslig hy? Orsakerna till torr och känslig hud kan vara många, men flera av dem är också enkla att såväl förebygga som behandla. Här listar vi sju vanliga orsaker till varför torr och känslig hud kan uppstå – och ger samtidigt våra allra bästa tips för hur du håller fuktbalansen i huden på topp!

Kort hudskola – torr hud vs känslig hud

Torr hud känns ofta igen på att den är stram, ”oelastisk” och ibland till och med kan flagna/fjälla. Torr hud kan också klia och rodna.

Känslig hud går ofta hand i hand med torr hud då känslig hud lättare kan bli just torr, rodna men också reagera med utslag. Känslig hud reagerar också överlag lättare på värme, alkohol, temperaturväxlingar etc. och då med symtom som just rodnader, torrhet och utslag.

Grundläggande om huden – och fuktbalansen

Innan vi går in på olika orsaker till torr och känslig hud vill vi ge en kort introduktion till hur huden faktiskt fungerar och är uppbyggd. Vår hud består nämligen av tre olika lager – överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (hypodermis). När vi upplever att huden är torr, känslig, rodnar och stramar beror det ofta på att en direkt obalans har uppstått i det allra översta hudlagret. Ja – alltså i det hudlager som är i direkt kontakt med för yttre faktorer som väder, vind, varma duschar etc.

Torr och känslig hud kan också bero på att en obalans/förändring har uppstått längre ned i huden (exempelvis i läderhuden, dermis, där kollagen- och elastin-produktionen pågår, som är väsentlig för att vår hud ska kännas smidig, frisk och ungdomlig). Här har faktorer som livsstil, ålder och genetik en avgörande roll. Även nere i underhuden (som i huvudsak består av fettceller, särskilda kollagenfibrer & blodkärl) kan en obalans uppstå i likhet med mellanhuden.

Vi har alltså tre olika hudlager att ta hänsyn till och vårda för att hålla vår hud i så bra skick som möjligt. Nedan listar vi sju vanliga orsaker till varför torr och känslig hud kan uppstå i dessa – och hur du enkelt förebygger och behandlar det!

# 1 – Kyla, väder och vind

Krispiga decemberdagar i all ära, men de flesta av oss är nog ganska överens om att varken hösten eller är vintern är hudens främsta vän. På vintern är nämligen luften torrare utomhus (och även inomhus) och luftfuktigheten sjunker dessutom, vilket skapar en mindre gynnsam miljö för just det – vårt yttersta hudlager.

Bäst skyddar du huden från väder & vind genom det husmoderliga tipset att klä dig efter väder men också genom att anpassa din hudvårdsrutin efter säsong. Använd gärna mildare rengöringsprodukter på hösten och vintern samt en fetare kräm såväl i ansiktet som på kroppen.

Dr Sannas Multi Cream med svarvinbärsolja är en vårdande kräm som särskilt skyddar torr och känslig hud, genom en unik sammansättning av omega 3- och omega-6. Den fungerar både som en intensivkur mot direkt uttorkning, men också förebyggande genom att den successivt bygger upp hudens fuktbalans.

Läs också artikeln "Vilken ansiktsolja passar för dig!"

# 2 Dåligt inomhusklimat – och för mycket skärmtid

Dåligt inomhusklimat är en annan orsak till varför torr hud kan uppstå – och känslig hud kan reagera. Generellt är luften sämre inomhus på vintern, då luften blir torrare även inomhus. Spenderar du dessutom dagarna framför en dator är risken ännu större att din hud blir torr, då datorskärmar värmer upp luften (därav att datorer blir varma) och i sin tur skapar en slags bubbla av torr luft där du sitter. Du kan också märka detta på att dina ögon blir torra och kanske röda.

Vet du med dig att du vistas mycket i en miljö med dåligt inomhusklimat kan det vara extra viktigt att fuktboosta huden, genom att t.ex. använda en ansiktsolja eller en lite fetare kräm.

# 3 Hormonell obalans

En tredje och vanlig orsak till torr hud är hormonell obalans, som kan uppstå regelbundet särskilt under kvinnans menscykel men också i övergångsstadier, som vid klimakteriet. Ett tips är därför att du som kvinna kan föra dagbok under din menscykel för att ringa in perioder/dagar när din hud känns extra torr och känslig – och därmed kunna se samband mellan din hud och hormonernas påverkan.

Hormoner är ett komplext behandlingsområde, men generella tips mot torr hud som jobbar på kroppens insida är att äta en kost rik på de essentiella fettsyrorna omega 3- och omega 6. Vi rekommenderar också kosttillskottet jättenattljusolja (GLA) som dessutom ingår i vår ansiktsolja för torr och känslig hud. GLA är sedan länge känt för att såväl skydda huden, främja elasticiteten samt ge den fin lyster.

# 4 För många, långa och varma duschar

Här har vi ett ytterligare ett klassiskt exempel på varför torr hud kan uppstå. Allt för ”nitisk” rengöring kan nämligen (kanske föga förvånande) rubba fuktbalansen i huden. Hett vatten är särskilt uttorkande för huden och starka tvålar/rengöringsprodukter det med. Skippa därför gärna den där extraduschen och använd en mild och naturlig rengöring/tvål med ett lågt pH-värde.

# 5 Sol, stress och dåliga kostvanor

Vår hud är i många fall en direkt spegel av hur vi lever och mår. För mycket sol är till exempel direkt uttorkande för huden (de flesta av oss kan nog relatera till hur huden känns efter en lång dag på stranden) och långvarig stress sätter även det sina spår på huden. Detta genom att stress höjer kortisolproduktionen i kroppen, och långvarigt förhöjda nivåer av detta hormon bryter indirekt ner huden vilket gör den både torrare och tunnare.

Dåligöring för ansiktet med ett ln torrare arigt förhöjda nivåer av detta hormon bryter n ål och rengöring för ansiktet med ett låliga kostvanor är också en vanlig orsak till att huden kan hamna i obalans, framför allt om den är näringsfattig och ensidig. Kryddstark mat kan även den med känslig hud reagera på, liksom alkohol.

Upplever du att din hud regelbundet känns torr och känslig kan det därför vara en god idé att se över din livsstil och lägga till några enkla, goda vanor. Försök att varva ner lite mer, ät gärna en kost rik på omega-3 och omega-6 och var försiktig med för många timmar i solen. Tips är att läsa Dr. Sanna Ehdins bok Mat som läker : 140 recept som håller dig pigg, frisk och dämpar inflammationer eller bästsäljaren Den självläkande människan.

Kartlägg gärna samband mellan hur din hud mår och hur du lever – då är det lättare att ändra och testa dig fram till det som funkar för just dig. Att kartlägga samband ger dig också en känsla av kontroll över situationen – och att du faktiskt med små steg kan göra något åt det upptäcker.

# 6 Andra medicinska orsaker

Torr och känslig hud kan också bero på medicinska orsaker, som exempelvis vid svår eksem och psoriasis. Har du stora problem med något av detta så börja förändra din livsstil men vi rådgör dig att alltid uppsöka medicinisk vård.

# 7 Ålder

Sist men inte minst är stigande ålder en vanlig orsak till att huden blir både torrare och mer känslig. Detta då bland annat kollagenproduktionen (som läderhuden till stor del består av) minskar med ökad ålder. För den mogna huden kan det därför göra underverk att använda hudvårdsprodukter som verkligen jobbar på djupet med att främja hudens elasticitet. 

Vi på Dr Sannas hoppas att du har fått många råd och tips kring hur du på ett enkelt sätt kan förebygga och behandla torr och känslig hud!

 

Läs gärna om Dr. Sannas prisbelönta hudprodukter nedan:

Ansiktsvård

Multi Cream

Bodylotion med probiotika

Du kanske också gillar ...

Om alla texter på drsannas.se
Alla råd, tips och rekommendationer på drsannas,se grundar sig på Team Dr Sannas egna erfarenheter och följs på egen risk. Vi reserverar oss för ev. faktafel. Vi rekommenderar alltid att du vid nedsatt hälsa uppsöker läkare och specialister. Vi hoppas att denna sida inspirerar till en fantastisk hud och ett friskare liv för alla besökare

Dela den här nyheten:

×

Kundvagn

Handla för 500.00 kr mer så bjuder vi på frakten!