Är det viktigt att ha naturliga solskydd undrar många? Redan 2019 hade en studie undersökt och visat att kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk enligt studien. Artikeln är ett sammandrag från SVD:s artikel av Ulla Karlsson-Ottosson.
Solkrämer och solsprejer – sammandrag ur SVD:s artikel
Solkrämer och solsprejer ska skydda oss mot brännskador från solen. Därför innehåller de filter som hindrar uv-strålningen från att tränga in i vår hud. Hittills har uppfattningen varit att de kemiska filtren i stort sett stannar kvar på huden när vi har smörjt in oss.
Resultatet av en amerikansk studie, finansierad av FDA, ställer nu den uppfattningen på ända. Resultatet visar att samtliga testade filter passerar ut i blodet. Halterna steg för varje dag som studien pågick. Redan första dagen hamnade nivåerna över 0,5 nanogram per milliliter. Det är det gränsvärde som FDA anser ska leda till att man gör utökade toxikologiska tester för att se om risken för cancer, medfödda missbildningar eller andra negativa effekter ökar.
Anna-Maria Andersson är forskningschef vid det internationella centrumet Edmarc vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Centrumet är världsledande när det gäller forskning på uv-filter och effekter på reproduktion och människor. Hon är inte förvånad över studiens resultat.
LÄS MER: Hudläkaren – Allt du behöver veta om solskyddsfaktor och huden
Publicerade en liknande studie om uv-filter för 10 år sedan
– För tio år sedan publicerade vi en liknande studie för tre uv-filter, varav ett finns med i den här studien, benzophenone-3 (BP-3), också kallat oxybenzone. Vi observerade samma höga maxkoncentration av BP-3 i blodet några få timmar efter att krämen smörjts på huden, säger Anna-Maria Andersson.
Som SvD tidigare har rapporterat har hon och hennes kollegor hittat uv-filter i urinen hos förskolebarn i Danmark, framför allt under sommartid. De har även sett att vissa uv-filter påverkar spermier i provrör.
Att uv-filter finns i blodet behöver dock inte betyda att de är farliga, slår de amerikanska forskarna fast. De rekommenderar också alla att fortsätta använda solskyddsmedel. Samma slutsats drar FDA men konstaterar samtidigt att det nu krävs studier som utreder om uv-filter som passerar ut i blodet i halter över gränsvärdet utgör en hälsorisk.
Forskarna lyfter också fram att en svaghet i studien är att deltagarna inte vistades i solen, vilket skulle kunna påverka resultatet. Deltagarna använde även större mängder solskyddsmedel än normalt, eftersom de flesta smörjer in sig både för lite och för sällan.
Till skillnad från i USA, där solskyddsmedel klassas som receptfria läkemedel, klassas de i Europa som kosmetika. Uv-filter finns också i hudkrämer, schampo och smink.
LÄS MER: Därför ska du välja ekologiskt och naturligt solskydd
I Sverige står Läkemedelsverket för tillsynen av solskyddsmedel på marknaden. SvD skickade därför studien till Josefin Liljeteg på enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika.
Innebär studiens resultat att det är farligt att använda solskyddsmedel?
– Nej. Jag vill precis som forskarna betona att det här är inte någon anledning att sluta använda solskydd. Hudcancer är en mycket större och allvarligare risk, säger Josefin Liljeteg.
Hon ger rådet att först och främst använda kläder, hatt och solglasögon som skydd och bara komplettera med solkräm eller liknande på oskyddade delar av kroppen.
Många solskyddsmedel har numera flera kemiska uv-filter
Under senare år har tekniker för att mäta låga halter av ämnen i blod förbättrats. Många solskyddsmedel innehåller numera också flera uv-filter. Det gör att forskare eller tillverkare framöver även kan behöva studera hur filtren samverkar, så kallade cocktaileffekter.
– Då behöver man ett mycket gediget material med toxikologiska data. Men eftersom att vi inte är en forskande myndighet kan vi inte ta fram det själva.
Att hålla koll på de solskyddsmedel som finns på den svenska marknaden har de däremot som sin uppgift.
– I år har vi valt att granska tio produkter. Vi har upptäckt fler som inte kan bevisa den solskyddseffekt som de lovar på flaskan.
Resultatet har blivit att företagen ska ta fram bevisen som krävs.
Njut av det fina vädret och sola säkert!
Här kan du läsa mer om Dr Sannas naturliga, ekologiska och veganska solprodukter.
Artikeln är ett sammandrag från SVD:s artikel av Ulla Karlsson-Ottosson från 2019. Länk här.