Ekologiska ansiktsoljor är ett enkelt sätt att ge närande fettsyror, minska torrheten och ge fukt och lyster åt huden. I den här artikeln av Dr Sanna Ehdin lär du dig mer om varför ekologisk ansiktsolja ska vara en självklarhet i ditt badrumsskåp!

Historisk användning av ekologiska ansiktsoljor

Kvinnor har använt ansiktsoljor i århundranden för att skydda och främja huden. Egyptierna smörjde in sin hud med olika blandningar av växtfröoljor, som fenugreek, peppermynta och bittermandel, för att hålla huden mjuk och vacker. Romarna uppskattade aromatiska, oljiga massager med mandelolja eller ricinolja, medan den flertusenåriga indiska ayurvedan rekommenderade Tailiam-oljor för att rena och försköna huden.

Olika ansiktsoljor

Vilken ansiktsolja ska man använda? Du kan köpa en färdigblandad olja med olika typer av vegetabiliska oljor som är anpassade för olika hudtyper. Ofta har de en behaglig doft av en eller flera eteriska oljor. Man kan även använda en enda olja, och de vanligaste basoljorna är till exempel jojobaolja, morotsfröolja och mandelolja. Men oftast är det mest effektivt att ha bra blandning av olika potenta oljor som samtidigt och synergistiskt verkar balanserande på huden.

Tänk på...

Fettbalansen i huden varierar mellan olika människor, då den påverkas av en rad faktorer. Ärftliga faktorer spelar roll såväl som inre och yttre miljö och näring och innehåll av hälsofrämjande bakterier. Därför är det viktigt att både äta bra fett/växtoljor och smörja in dig med rätt produkter för att slippa torr eller fnasig hud. Ekologisk ansiktsolja applicerad på rätt sätt ger både fett och fukt till huden, vilket gör att den håller sig mjuk och smidig.

Snabba fakta om ekologisk ansiktsolja:

 1. De kan appliceras för dagtid och kväll/natt, samt med fördel användas under makeup.
 2. Man blir inte oljig av ansiktsolja utan tvärtom: applicera 4-6 droppar på lätt fuktig hud så absorberas både olja och fukt snabbt.
 3. Rätt blandning av ansiktsolja kan främja vilken hudtyp som helst, speciellt gynnsamt för den som har tendens till för hög talgproduktion, blemmor, förstorade porer och fet/oljig hud.
 4. Växtbaserad ansiktsolja ger både fukt och lyster utan att ge några bieffekter av kemikalier.
 5. De flesta kommersiella skönhetskrämer och lotions innehåller bara 1-10 procent av de naturliga, vegetabiliska oljor som främjar hudens ekosystem.

Ansikte Ansiktsolja

Lätta att använda

Växtbaserade ekologiska ansiktsoljor är helt enkel ett suveränt sätt att hålla huden fräsch! De är också lätta att använda:

 • Lägg på ansiktsoljan på fuktad hud, dvs. torka inte ansiktet helt efter du sköljt eller tvättat det. Därmed kan oljan lättare absorberas samtidigt som det automatiskt ger fukt ner i huden.
 • Appliceras oljan på torr hud riskerar huden att bli torr - därför att fett löser fett. Så genom att applicera olja på fuktad hud undviker du torr hud.
 • Tag 3-4 droppar på ena handen sammanhållna fingertoppar, och applicera oljan i huden genom att klappa in den med fingertopparna. Överdriv inte mängden, testa lite olika sorter och se vad som passar din hud.

Ansiktsoljan är grunden, därefter kan du lägga på dina övriga hudprodukter och eventuell kosmetika. Den går utmärkt att använda som ett serum. Då appliceras först oljan på fuktad hud, den får sjunka in i huden ett par minuter och sen smörjer du in med ansiktskräm.

Det går även utmärkt att bara använda ekologiska ansiktsoljan, och låta den ersätta din dagkräm eller nattkräm. Testa minst ett par veckor för att finna vad som är bra för dig.

"Dagens ekologiska ansiktsoljor är både rena och avancerade, och de passar för alla hudtyper och åldrar. Så ge din hud 1-2 månader att finna sin balans igen. Du kommer att märka skillnad!"
- Dr. Sanna Ehdin, Dr Sannas

Vissa grönsaker innehåller ämnen som är bra för huden, exempelvis Avokado. Läs mer i artikeln "Varför är grönsaker så nyttigt? Få svaren du behöver här".

Extra-Tips:

 • Ansiktsoljan kan även användas som skydd mot kallt och ruggigt vinterväder. Då applicerar du flera droppar olja på ansiktet innan du går ut.
 • Ansiktsolja kan även användas för rengöring, och bra är exempelvis kokosolja, jojobaolja eller mandelolja. Massera in olja på torr hud så att smuts och smink löses upp, och torka av med lätt fuktad tvättlapp eller liten handduk.
 • Det går utmärkt att lägga ansiktsoljor på andra delar av kroppen, och de är speciellt lämpliga för halsen och dekolltaget. Att med lätta fingrar klappa in 4-6 droppar ansiktsolja på fuktat ansikte och hals i början av dagen är en snabb och behaglig morgonritual. Det lämnar en positiv och lätt känsla i huden, och den goda effekt förstärks ju längre du använder dem.
 • Huden är immunförsvarets första barriär, och Dr Sannas medgrundare, immunologen Dr Sanna Ehdin, har i 25 år upplyst om hur viktigt det är att ha en balanserad mikromiljö i huden. Idag kan alla få detta genom att använda de rätta, naturliga hudprodukterna tillverkade av utvalda ekologiska växtoljor!


Svar på vanliga frågor

- Ska man undvika ansiktsolja om man har oljig hudtyp?

Svar: tvärtom är ekologisk ansiktolja bra för att de rika växtoljorna kan balansera detta genom att överproduktionen av sebum (hudtalg) minskar. Däremot är det de syntetiska lödderämnena i vanliga tvålar som tvättar bort hudens naturligt skyddande fettlager, vilket kickar igång överproduktion på talg i hudens porer.

Att gå över till naturlig växtbaserad tvål och applicera ansiktsolja morgon och kväll kan ge huden tillbaka dess naturliga balans och utseende. Det ger en lugnare och klarare hud med högre lyster, eller glow. Använd alltid växtbaserade, kallpressade och helst ekologska oljor för huden. Huden älskar att ”äta” detta!

Löddrande tvålar är väl bättre för djuprengöring än oljor?

Svar: oljor kan ta bort den mest vattensäkra mascara och samtidigt respektera hudens naturliga barriär. Regel nummer ett i kemi är att lika löser lika, så fett/olja löser upp fett. Oljan löser därmed upp vaxen i sminket så att man lätt lyfter av det. Samtidigt slipper man strippa eller skada hudens naturliga yttre ekomiljö, såsom kemiska lödderämnen tyvärr gör.

Ansiktsoljor är väl inte så bra för att återfukta huden?

Svar: tvärtom kan växtoljor lättare penetrera hudens yttre hölje, varvid de hjälper till att återfukta huden mer effektivt än krämer. Som sagt lika löser lika, och ekologisk ansiktsolja applicerad på vattenfuktad hud kan passera ner och tas upp snabbare än krämer, dom är en blandning av vatten och oljor. Ansiktolja ger därmed en bättre naturlig fyllighet och skydd av huden.

Dessutom innehåller många växtoljor de essentiella omega fettsyrorna: 3, 6 och 9

Dessa hjälper dels att skydda hudens barriär och stoppa avdunstning (uttorkning) av huden. Det är en fördel att även sppkicera essentiella fettsyror på huden, och inte bara inta dem via munnen och matsmältningen! Ju mer huden kan bibehålla sin naturliga biotop, eller ekosystem, ju bättre fräschör och utstrålning.

Ansiktsoljor är väl för feta och rika för huden för att användas varje dag?

Svar: kallpressade växtfröoljor är naturliga för vår hud, de är lätta och tas upp enkelt - varför de kan användas såväl var morgon som kväll. Dessutom kan de tränga ner djupt i huden och verka underifrån, vilket gör ansiktsoljor helt suveräna att lägga på som det första på morgonen. Man får då extra bra och höjande effekt, vilken ackumuleras så du kan märka förbättringar över lite tid.

 

Skribent
Dr. Sanna Ehdin

Du kanske också gillar ...

Om alla texter på drsannas.se
Alla råd, tips och rekommendationer på drsannas,se grundar sig på Team Dr Sannas egna erfarenheter och följs på egen risk. Vi reserverar oss för ev. faktafel. Vi rekommenderar alltid att du vid nedsatt hälsa uppsöker läkare och specialister. Vi hoppas att denna sida inspirerar till en fantastisk hud och ett friskare liv för alla besökare

Dela den här nyheten:

×

Kundvagn

Handla för 500.00 kr mer så bjuder vi på frakten!