I den här artikeln ger Dr. Sanna Ehdin förklaringar till varför det är bra att äta mer grönsaker! Gör en Grön Smoothie och läs här om många av de fördelar som finns med mer grönt i vår kost!

Vad innehåller grönsaker?

Grönsaker innehåller antioxidanter, vilket är näringsämnen som ger ett skydd mot de fria radikalernas angrepp i cellerna. Exempel på antioxidanter är betakaroten (i morötter), bioflavonoider (i blomkål, björnbär, katrinplommon, nypon), och indoler i korsblommiga grönsaker (broccoli, brysselkål och grönkål). Polyfenoler är det som ger bär, frukt och grönsaker sin, färg, doft och smak, och polyfenolerna har en rad positiva effekter på kroppen – som att bidra till minskade cellskador i huden av solens UV-strålning.

De gröna växterna innehåller grönt klorofyll som fångar in solstrålarnas energi och när vi äter grönsaker och frukt bryter kroppen ner växternas stärkelse, kolhydrater och fett – vilket frigör solens energi till våra celler.

Grönsaker är basbildande, vilket är positivt för syrabasbalansen i kroppen. De är också mineralrika och en god källa för magnesium som finns framför allt i skelettet (50-60 %) och musklerna (20-30 %).

Grönbladiga grönsaker som grönkål, rucola, blomkål, rädisor, broccoli och spenat innehåller svavelföreningar och så kallade glukosinolater och karotenoider som man tror har en positiv effekt på hälsan. Men de förlorar ofta sitt näringsinnehåll ganska snabbt efter skörden. Ju färskare desto bättre alltså, undvik slokande blad! Spenat och även broccoli är den bästa källan för att tillgodose kalciumbehovet, kroppens vanligaste mineral som bygger skelettet.

Läs om gift-testet på 27 olika äppelsorter här!

Avokado innehåller många olika näringsämnen och är bra för blodet, huden och håret. Avokado innehåller en del nyttiga enkelomättade fetter.

Alla kålväxter innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter: främst mycket C-vitamin, flavonoider, beta-karoten (A-vitamin), kalcium, och järn. Grönkål är en bra källa till fiber.

De två vegetabilier vi äter mest av i Sverige är potatis och tomat, och de tillhör familjen nattskuggeväxter. Hit hör även aubergine, paprika och växten belladonna. Nattskuggeväxterna är rika på alkaloider, vilket är kemiska föreningar med starka fysiologiska effekter som har använts som gifter, läkemedel och berusningsmedel under hela mänsklighetens historia. Visst kan vi äta dem, men det vore bra att begränsa intaget till fördel för grönsaker som spenat, broccoli, vitkål, brysselkål, lök, morötter med mera.

Visste du det här om grönsaker?

Forskning har visat att vilda varianter av grönsaker och bär har en högre antioxidativ förmåga och innehåll av fytokemikalier än odlade varianter.

Läs mer om varför näringsrik mat är så viktigt!

Visste du att morötter har odlats länge men fram till för 400 år sedan var de i regel lila? De orangea morötterna skapades av växtförädlare i Holland för 400 år sedan av nationalistiska skäl!

  • Nio av tio svenska barn får i sig för lite frukt och grönt och en fjärdedel av energiintaget kommer från läsk, saft, godis, glass, snacks och bakverk.
  • Två tredjedelar av dagens tonåringar äter sötsaker varje dag, men hälften äter inte grönsaker och frukt mer än varannan dag.
  • Under perioden 1980–2012 fördubblades vår konsumtion av grönsaker till 82 kg, vilket är bra – men åtta av tio äter för lite grönsaker och frukt.

Mat som har lång hållbarhet på hyllan
ger din kropp kortare hållbarhet.
Mat med kort hållbarhetger din kropp lång hållbarhet!
 - Dr. Sanna Ehdin

Vet du någon skulle skulle behöva läsa den här artikeln? Dela enkelt med knapparna nedan!

 

Skribent
Dr. Sanna Ehdin

Du kanske också gillar ...

Om alla texter på drsannas.se
Alla råd, tips och rekommendationer på drsannas,se grundar sig på Team Dr Sannas egna erfarenheter och följs på egen risk. Vi reserverar oss för ev. faktafel. Vi rekommenderar alltid att du vid nedsatt hälsa uppsöker läkare och specialister. Vi hoppas att denna sida inspirerar till en fantastisk hud och ett friskare liv för alla besökare

Dela den här nyheten:

×

Kundvagn

Handla för 500.00 kr mer så bjuder vi på frakten!