Att smörja in sig efter solen borde vara lika självklart som att göra det före. I växtriket finns de allra finaste och mest effektiva återställarna för hud som blivit utsatt för solens strålar. Men hur fungerar en After Sun lotion egentligen? Dr. Sanna Ehdin förklarar hur det ligger till och ger exempel på naturens bästa återställare!
Solning, rodnad, skador och After Sun
Solbränna som ger rödhet i huden är ohälsosamt, därför att rodnaden är en inflammation och det är onödigt. Man kan sola måttligt med ett växtbaserat solskydd, och få upp ett bra naturligt solskydd i form av solbrun färg. Men eftersom solens strålar på huden kan ge skador och påskynda åldrande, är det viktigt att även smörja in sig efter solningen med After Sun som ger skydd mot inflammation, rodnad och svalkar.
Solens ultravioletta (UV) strålar som påverkar huden delas in i UVA eller UVB. Huden blir huden röd, varm och solbränd av UVB-strålar (som har kortade våglängd 280-315 nm), medan UVA-strålar är lite längre (315-400 nm) och tränger djupare ner i huden. På kort sikt kan detta orsaka pigmentförändringar och soleksem, eftersom UVA-strålarna bryter ner elastin och kollagen. På lång sikt kan dock både UVA- och UVB-strålar orsaka skador i huden.
Vi behöver solen
Måttlig solbelysning av huden är dock hälsofrämjande eftersom det ger produktion av vitamin D3 (cholecalciferol) , vilken behövs för en rad funktioner i kroppen som att bygga starka ben, starkt immunförsvar samt cancerskydd.
Att ha en solbrun pigmentering är inte inflammation, utan ett naturlig skydd i huden. Forskning visar att de som jobbar utomhus har lägre risk att få malignt melanom, men kontorsarbetare har en ökad risk för hudcancer. Är du ute ofta och blir lite brun så ger det dig ett bättre skydd. Men att sitta inne på vintern och sedan åka till Thailand och bränna sig är inte bra, eftersom huden inte är van. Alltså är det själva solbrännan – rödheten – man ska undvika eller förhindra, inte själva solen.
Läs våra 5 tips till din hud under soliga sommardagar här
Rödhet är inflammation
Att blir röd i huden, kallas solbränna och är en inflammation. De klassiska tecknen på inflammation är rodnad, värme, svullnad och ömhet. En röd och ömmande solbränna är alltså en brännskada. Huden har fått så mycket sol att melaninet inte kunnat stå emot och en inflammation har uppstått.
Inflammation är naturligt vid angrepp, skador eller utsatthet, och läker vanligen av sig själv. Men man kan motverka det och påskynda läkningen genom att smörja in sig med en After sun-crèmen efter man vistats i solen.
Fungerar vanlig bodylotion som After Sun?
Bodylotions har ofta en fetare konsistens, vilket riskerar att isolera (stänga inne) hettan i huden och förvärra solsvedan. Undvik feta hudcrèmer och välj de som ger fukt och svalkar. Till exempel har mentol och eukalyptus en lätt kylande verkan.
Vitsen med After sun-crèmer är att de ska återfukta, svalka och lindra en lätt röd och varm hud. Alltså ha en antiinflammatorisk effekt. Att duscha kallt är också effektivt för att få ner inflammationen och värme i huden.
Växtbaserad After Sun
Växtbaserad hudvård är vägen att gå, för det finns ett flertal vegetabiliska fröoljor med antiinflammatorisk effekt. Dessa fröoljor skyddar huden mot solstrålningens skador eftersom de innehåller olika starka antioxidanter och olika antiinflammatoriska ämnen. Det är till exempel polyfenoler som flavonoider och karotenoider (såsom b-karoten, lutein och lykopen). Lykopen (som gör tomater röda) verkar vara den mest effektiva mot de fria syreradikalerna, vilket är potentiellt den farligaste för huden efter solljusexponering.
Ett annat exempel är havre, som är klassat som ett adaptogen som är stärkande och antiinflammatoriskt. Det är havrelipider som dämpar rodnad, hjälper till att reparera solskador och lugnar huden. Alltså bra både för invärtes och utvärtes.
Dr Sannas After Sun går att köpa separat eller tillsammans i Solserien.
Hälsa & Kärlek