Kolloidalt havre har många fördelar för huden visar forskning, som har både anti-inflammatoriska och lugnande egenskaper. Att havret är just kolloidalt gör det dessutom extra lättupptagligt för huden. Låt förklara närmare varför just kolloidalt havre är bra för huden – och vad begreppet egentligen betyder.

Kolloidalt – är kort och gott ett annat ord för finfördelat. När någonting är kolloidalt är det så pass finfördelat att du inte kan göra det på egen hand (t.ex. i detta fall – genom att mala havregryn). Det är med andra ord extremt finfördelat. De minimala partiklarna gör att de tas upp extra lätt av huden.

Havre – är nog betydligt mer bekant som ingrediens för de flesta. Havre innehåller många mineraler, vitaminer och antioxidanter. Kisel är t.ex. en ingrediens som ingår i havre, som aktivt stärker bindväven i huden.

Mer om kolloidalt havre

Vi väver samman begreppen igen. Kolloidalt havre är således havre som finfördelats extremt noggrant, just för att huden ska kunna ta till sig ingredienserna på allra bästa sätt. Kolloidalt havre har många väldokumenterade egenskaper, däribland:

# Det främjar bildandet av kollagen i huden

Kollagenproduktionen i huden pågår i den så kallade läderhuden (i hudlager två, dermis)*. Det är kollagenet som ser till att huden hålls smidig och elastisk, och kollagenproduktionen är något som bland annat påverkas av stigande ålder (då sjunker den) samt livsstil.

Kolloidalt havre innehåller betaglukan, peptider och essentiella fettsyror som alla är effektiva antioxidanter som främjar just hudens kollagenproduktion. Dessutom innehåller kolloidalt havre kisel, som är känt för att aktivt stärka bindväven i huden. Som bekant består vår läderhud av bindväv, som innehåller rikligt med just kollagen.

* Läs gärna mer om hudens uppbyggnad här

# Det verkar lugnande för huden

Kolloidalt havre verkar dessutom lugnande för huden. Detta genom att havre innehåller särskilda avenantramider (en unik fenolisk antioxidant – som dessutom har anti-inflammatoriska egenskaper, se nästa punkt).

Har du känslig hy, dvs. hy som lätt blossar upp, stramar och kliar av sådant som kyla, mat, värme, alkohol kan kolloidalt havre därmed göra underverk som lugnande ingrediens. Speciellt händer, som är särskilt utsatta för väder och vind, kan till exempel må extra gott av detta.

# Det är anti-inflammatoriskt

Kolloidalt havre är dessutom anti-inflammatoriskt, då havre som nämnts ovan innehåller särskilda avenantramider. Dessutom innehåller det betaglukaner** (vattenlösliga fibrer) som även de är kända för att verka anti-inflammatoriskt.

** Betaglukaner återfinns ofta i produkter för torr, känslig och kliande hud. I en studie från International Journal of Cosmetic Science” (augusti, 2013) visades också att betaglukaner utvunna från havre kan vara fördelaktigt för att avlägsna fina linjer och rynkor, samt andra typer av hudproblem. De här forskningsrönen visar att betaglukanmolekyler kan tas upp i huden. Läkare och forskare har nämligen trott att det inte var möjligt men studien visar att betaglukaner effektivt kan tas upp utvärtes av huden.

# Det är toppen för torr hud!

Fördelarna slutar inte än. Hösten knackar på dörren, vilket för många innebär en något torrare hud. Kolloidalt havre innehåller många essentiella fettsyror – som har en naturligt återfuktande effekt på huden.

Vi hoppas att du har lärt dig något nytt om kollodialt havre – och dess fantastiska inverkan på huden!

Du kanske också gillar ...

Om alla texter på drsannas.se
Alla råd, tips och rekommendationer på drsannas,se grundar sig på Team Dr Sannas egna erfarenheter och följs på egen risk. Vi reserverar oss för ev. faktafel. Vi rekommenderar alltid att du vid nedsatt hälsa uppsöker läkare och specialister. Vi hoppas att denna sida inspirerar till en fantastisk hud och ett friskare liv för alla besökare

Dela den här nyheten:

×

Kundvagn

Handla för 500.00 kr mer så bjuder vi på frakten!