Lunds Universitet har funnit att nordiska bär, och framförallt lingon, stoppar de negativa effekterna av fet kost. Detta tycker vi på Dr Sannas är jättespännande eftersom vårt rawfood Dr Sannas Kärleksblandning innehåller ekologiska och torkade nordiska bär såsom: Nypon, Svarta vinbär, Aronia, Blåbär, Lingon, Havtorn och Hallon. Därför publicerar vi delar av forskningen från Lunds universitet. I sin helhet kan du finna hela studien längst ner i artikeln. Ha en spännande läsning.
Sammandrag från Lunds universitet
För studien står fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och doktoranden Lovisa Heyman. De har använt sig av en typ av möss som lätt lägger på sig fett, och som därför kan anses motsvara människor med övervikt och risk för diabetes.
En del av mössen fick en lågfettskost, men merparten av djuren fick en kost med mycket fett. De delades sedan in i olika grupper där alla utom en kontrollgrupp fick någon sorts bär – lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och açaibär.
När mössen jämfördes efter tre månader visade sig lingongruppen ha de överlägset bästa resultaten. De lingonätande mössen hade inte gått upp i vikt mer än de möss som fått en lågfettskost, och även deras blodsocker- och insulinvärden liknade värdena hos ” lågfettsmössen”. Kolesterolhalterna och fettvärdena i levern var också lägre än hos de djur som fått högfettskost utan bär.
Enligt lundaforskarna har det aldrig gjorts någon liknande studie med lingon förut.
– Skälet är nog att lingon mest äts i Skandinavien. På internationella konferenser har jag alltid fått börja med att förklara vad “lingonberries” är, och visa upp en burk med lingon som jag tagit med mig, säger Lovisa Heyman.
Svarta vinbär och blåbär hade också goda effekter, om än inte lika starka som hos lingonen.
Lingonens goda resultat kan bero på deras innehåll av speciella så kallade polyfenoler, tror forskarna. I sitt fortsatta arbete ska de försöka förstå lingoneffektens mekanismer på molekylär nivå.
De ska också se om effekten kan ses också hos människor.
Forskningen har ägt rum inom ramarna för Antidiabetic Food Centre, ett forskningscentrum vid Lunds universitet vars mål är just att förebygga diabetes med hjälp av en bra kost.
Att börja sleva i sig lingonsylt vill lundaforskarna dock inte rekommendera. Dels kan kokningen påverka bärens innehåll av nyttigheter, dels innehåller ju sylt mycket socker. Frysta lingon på filen eller i t.ex. en smoothie är betydligt bättre.
– Och om någon undrar: ja, vi äter själva lingon regelbundet numera! säger Lovisa Heyman.
Ingela Björck
Studien
Evaluation of Beneficial Metabolic Effects of Berries in High-Fat Fed C57BL/6J Mice
Författare: Lovisa Heyman, Ulrika Axling, Narda Blanco, Olov Sterner, Cecilia Holm och Karin Berger.
Journal of Nutrition and Metabolism, Volume 2014 (2014), Article ID 403041
Hela artikeln hittar du här.
Dr Sannas har flera goda och härliga recept som är vegetariska och glutenfria. Bli inspirerad idag.