Raw food, på svenska levande föda eller råkost, är en populär kosthållning som innebär att maten är helt rå eller upphettad till maximalt 42 grader. Många utesluter också kött och fisk samt även laktos och gluten. Raw food är ofta en kost baserad på frukter, grönsaker, nötter, frön, oljor, alger och även groddar, bär och örter.
Det var Dr. Ann Wigmore som redan på 1960-talet gjorde Raw food-dieten populär. I sin bok Levande Föda lägger hon också vikt vid groddning och blötläggning av mat. Tanken med Raw food är att bevara näringen i maten eftersom en del av näringen försvinner när föda upphettas eller processas. Därför äter man maten helt rå eller upphettad till maximalt 42 grader.
Ett tips att komma igång och äta mer Raw food är att byta ut frukost eller lunch. Ett enkelt och snabbt sätt att få i dig mer bär, örter, frukter och grönsaker är att blanda ett par teskedar av Dr Sannas rawfood-pulver i smoothien, chiapuddingen, raw food-bollen eller i valfri dryck. Här hittar du tips och inspiration på goda recept.
Hälsa & Kärlek