På Dr Sannas drivs vi varje dag av att göra livet lite hälsommare och mer välmående. Detta genom att inspirera till att lägga till goda, och enkla, vanor. Det senaste på tapeten inom hälso- och skönhetsforskningen är probiotisk hudvård, som kort och gott är hudvård som innehåller de hälsofrämjande bakterierna probiotika. Här ger vi dig en grundläggande (och förhoppningsvis) inspirerande introduktion till ämnet!

Huden är vårt största organ

Visst är det fascinerande egentligen? Vår hud är dessutom vår första barriär mot omvärlden och samtidigt ett eget ekosystem. Tillsammans med tarmen utgör huden också immunsförsvarets allra viktigaste skydd. Vi behöver alltså inte bara vårda vår tarmflora – utan även vår hud – för att stå väl rustade mot onda bakterier som kan tränga in i vår kropp. Forskningen om hudens mikroflora är dessutom en av de snabbast växande forskningsområdena just nu. År 2016 fanns det 6500 forskningsrapporter om detta; jämför detta med föga 23 stycken år 1995.

Att probiotisk hudvård, som just tar hänsyn till vår bakterieflora, har kommit för att totalt revolutionera hur vi tar hand om vår hud råder det därför ingen tvekan om. På Dr Sannas, där vi brinner för helhetshälsa, har det därför varit ett självklart val att införliva probiotika i våra hudvårdsprodukter.

Probiotika – de hälsofrämjande superbakterierna

Låt oss backa bandet bakåt något till grundingrediensen – probitoika. De levande superbakterierna som finns naturligt i t.ex. yoghurtprodukter och surkål, men också i kosttillskott för att främja en extra god tarmflora. En god tarmflora som i sin tur, enligt forskning, länge påvisats har en mycket god effekt på såväl vårt fysiska som psykiska välmående. Detta genom att probiotika bekämpar onda bakterier, som i sin tur kan skapa obalans i kroppen.

Att probiotisk hudvård är en av de största trenderna just nu har knappast undgått någon. Huden är som sagt vårt allra största organ, som dessutom värd åt väldigt många mikrober* som varje dag hindrar patogena (dvs. sjukliga) bakterier från att få fäste och försöka sig. Men precis som vår tarmflora kan huden behöva lite extra hjälp på traven för att utföra ett ännu bättre arbete till att bibehålla en frisk och sund kropp – och hud.

*Mikrober är mikroorganismer som bakterier, jästsvampar, virus och mögel.

Probiotika i hudvård – anpassar sig efter just din hud!

Hur går det egentligen till när probiotika bekämpar onda bakterier? Och hur vet jag att probiotika kan bekämpa just det som angriper min kropp och hud? Det finns ju miljontals onda (s.k. patogena) bakterier.

Svaret, och fördelen, med levande probiotika (som finns i de flesta av Dr Sannas hudvårdsprodukter) beror på flera starka och naturliga anledningar. Nämligen att levande probiotika kan:

  • Föröka sig
  • Kolonisera sig
  • Och också interagera med de andra bakterierna som redan bor på huden.

Probiotika är alltså levande bakterier, som kan anpassa sig till varje individuell hudtyp.

Probiotika – inte bara bakteriekämpe utan även fuktens bästa vän!

Låt oss gå in på lite fler fördelar med probiotisk hudvård. Utöver att aktivt skydda vår allra yttersta barriär, huden, från skadliga mikrober så har forskning även påvisat att probiotika främjar en god fuktbalans i huden. Detta då det mellan cellerna sitter så kallade Tight Junctions som man hittade genom forskning först 2008. Tight Junctions (eller T-Junctions) är en av kroppens barriärfunktioner. Dessa sitter mellan cellerna och bildar en tätning – de kopplar alltså cellerna till varandra och gör det svårare för fukt att tränga ut.

I en studie som gjordes 2013 såg man att Tight Junctions påverkas positivt av mikrober. När probiotiska mikrober binder sig till hudceller ökar således kvaliteten och kvantiteten av Tight Junctions, och huden kan därmed behålla fukten bättre – tack vare tightare bindningar mellan cellerna.

Resultatet är mindre stramhet och torrhet i huden – och mera fukt.

Läs också: Fotbad hemma - Sköna & fina fötter i 5 enkla steg

Visste du förresten att..?

Visste du att vi har tio gånger mer bakterier än vi har celler i kroppen! Detta enligt forskning från ”The Human Microbiome Project”.

Probiotika, huden och ett sunt pH-värde

Det finns också en tydlig koppling mellan probiotika och vårt pH-värde i huden. Probiotika som innehåller den goda bakterien Lactibaciullus producerar dock mjölksyra – som i sin tur hjälper till att bevara ett lågt pH-värde på huden.

Det finns alltså ett tydligt samband mellan ett basiskt och sunt pH-värde på huden och probiotisk hudvård.

Kort och gott

… Så är probiotisk hudvård extra bra för dig som vill:

>> Minimera torrhet & stramhet – och bibehålla fukten i huden bättre
>> Bevara hudens naturliga PH-värde
>> Stärka hudbarriären mot onda bakterier och miljöföroreningar

Kom igång med probiotisk hudvård!

Att komma igång med probiotisk hudvård är inte svårt. Det handlar helt enkelt om att aktivt välja produkter som innehåller den levande bakteriekulturen.

Lycka till med din nya probiotiska hudvårdsrutin önskar vi på Dr Sannas!

Du kanske också gillar ...

Om alla texter på drsannas.se
Alla råd, tips och rekommendationer på drsannas,se grundar sig på Team Dr Sannas egna erfarenheter och följs på egen risk. Vi reserverar oss för ev. faktafel. Vi rekommenderar alltid att du vid nedsatt hälsa uppsöker läkare och specialister. Vi hoppas att denna sida inspirerar till en fantastisk hud och ett friskare liv för alla besökare

Dela den här nyheten:

×

Kundvagn

Handla för 500.00 kr mer så bjuder vi på frakten!